V roce 2023 dokázal Írán přepravit ropu za 2,8 miliardy dolarů. Sankcím navzdory

Írán stále úspěšněji obchází sankce amerického ministerstva financí tím, že využívá západní pojišťovací a finanční instituce.

Írán byl v roce 2023 schopen přepravit svým zákazníkům ropu v celkové hodnotě 2,8 miliardy dolarů s využitím pojištění od společnosti se sídlem v USA, a to navzdory sankcím, které na prodej íránské ropy uvalilo americké ministerstvo financí, odhalila investigace novin the New York Times. Ropa byla přepravována na palubě 27 tankerů s pojištěním odpovědnosti uzavřeným s American Club, společností se sídlem v New Yorku.

Americké ministerstvo financí na otázku NYT, zda vědělo, že lodě pojištěné u American Club přepravovaly íránskou ropu, neodpovědělo. Provozní ředitel American Club Daniel Tandros řekl v reakci na vyšetřování, že jeho firma může jen velmi obtížně zjišťovat, zda tanker převáží íránskou ropu. Vláda USA by měla podle Tandrose hrát významnější pomocnou roli při dohledu nad činnostmi, které by mohly porušovat její sankce.

Mluvčí amerického ministerstva financí ve svém prohlášení uvedl: „Ministerstvo financí se i nadále zaměřuje na cílené sledování íránských zdrojů nezákonného financování, včetně odhalování sítí, které se vyhýbají placení, a narušování miliardových příjmů.“

Pojištění poskytované společnostmi jako American Club je klíčovým faktorem pro schopnost tankerů přepravovat ropu; odborníci z oboru ho nazývají „vstupenkou do obchodu“. Většina velkých přístavů trvá na tom, aby lodě před vplutím do přístavu a zahájením obchodu měly kromě jiných požadavků i doklad o pojištění odpovědnosti.

Írán poskytuje zásadní podporu různým ozbrojeným skupinám v západní Asii, souhrnně označovaným jako Osa odporu, včetně Iráku, Libanonu, Gazy a Jemenu. Tyto skupiny jsou odhodlány ukončit izraelskou genocidu v Gaze, americkou okupaci Sýrie a přítomnost amerických vojsk v Iráku.

„Je to velmi znepokojující,“ uvedla senátorka Maggie Hassanová, demokratka z New Hampshire, která podala návrh zákona na posílení vymáhání sankcí. „Spojené státy musí využít všechny nástroje, které mají k dispozici, aby tyto špatné aktéry identifikovaly, zastavily a sankcionovaly,“ dodala. „Tato nová odhalení ukazují, že jde o hodně.“

Další informace ZDE (anglicky)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.