Největší německý závod na výrobu solárních panelů čelí uzavření, v USA jsou lepší podmínky

Švýcarská společnost Meyer Burger Technology, dlouholetý průkopník a technologický lídr v celosvětovém fotovoltaickém průmyslu, představila plán na snížení ztrát v Evropě a zaměření se na ziskový růst v USA.

„Vzhledem k absenci politických opatření k zajištění spravedlivých podmínek hospodářské soutěže je cílem odstranit neudržitelné ztráty,“ uvedla společnost. Nadbytečná kapacita výroby solárních panelů v Číně, která vede k dumpingovým cenám, a také obchodní omezení uvalená Indií a USA způsobily nepřijatelné narušení evropského trhu, které zmařilo strategii společnosti a „znemožnilo výrobu v plném rozsahu“, oznámil podnik. Podle společnosti by měl být její závod v Sasku – největší závod na výrobu solárních modulů v Evropě, který zaměstnává přibližně 500 lidí – uzavřen již v dubnu letošního roku.

Společnost uvedla, že zintenzivní své úsilí na americkém trhu, který pak bude těžit ze „špičkového výzkumu a vývoje“ dosaženého v Evropě. „Výroba článků v Německu bude pokračovat, aby se připravila na rozšíření výroby modulů v USA,“ které budou od nynějška pro společnost hlavním regionem pro dosažení ziskového růstu díky atraktivní průmyslové politice zaměřené na zákon o snižování inflace (IRA). „USA jsou v současné době zdaleka nejatraktivnějším trhem pro výrobce solárních modulů.“

Podle posledních zpráv by si solární společnost 1Komma5° mohla představit, že od firmy Meyer Burger převezme „alespoň výrobu modulů“.

Meyer Burger již v lednu varoval, že pokud nebudou přijata dostatečná opatření k vytvoření spravedlivých konkurenčních podmínek v Evropě, například prostřednictvím opatření na podporu odolnosti, rozhodne do poloviny února. Spolková vláda si je vědoma obtížné situace v solárním průmyslu a nadále vede s firmou „intenzivní a důvěryhodný dialog“, oznámilo spolkové ministerstvo hospodářství. Usiluje také o zlepšení rámcových podmínek pro toto odvětví v Německu a v Evropě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.