USA posílají Izraeli munici a do Gazy humanitární pomoc

Americká armáda má nyní s humanitárním zásobováním Gazy pomáhat nejen letecky, postaví plovoucí molo. Nejefektivnější pozemní trasy blokuje Izrael.

Zatímco Spojené státy pokračují v dodávkách munice Izraeli, Pentagon bude obyvatelům Gazy dodávat potraviny a další pomoc po moři i letecky, napsaly noviny the New York Times o politice USA.

Prezident Joe Biden nařídil americké armádě postavit u Pásma Gazy plovoucí molo, které bude sloužit k dodávkám pomoci po moři, což představuje novou etapu v historii americké humanitární pomoci. Navzdory kritice budou USA i nadále dodávat Izraeli munici, kterou používá v Gaze, a zároveň se pokusí doručit pomoc bombardovaným Palestincům, ačkoliv je jasné, že výsadky ani plovoucí molo utrpení v Gaze nezmírní dostatečně.

Mluvčí Pentagonu generál Patrick Ryder připouští, že zasílání pomoci po zemi je nejschůdnější možností, ale Izrael ji blokuje.

Spojené státy plánují spolupracovat s regionálními partnery a evropskými spojenci na vytvoření koridoru pro dodávky pomoci do Gazy, který by vedl z Kypru.

Sigrid Kaagová, koordinátorka OSN pro humanitární pomoc a obnovu v Gaze, však zdůraznila, že letecké a námořní dodávky nemohou nahradit pozemní cesty. Pomoc bude shromažďována v kyperské Larnace a před doručením do Gazy ji budou kontrolovat izraelští úředníci. Dočasný přístav bude zpočátku provozován armádou, ale Washington počítá s tím, že v budoucnu bude fungovat komerčně. Pomoc bude distribuovat nezisková organizace World Central Kitchen, kterou založil španělský šéfkuchař José Andrés. Navzdory tomuto úsilí se někteří odborníci domnívají, že to k řešení krize v Gaze nestačí.

Během předchozích konfliktů na Blízkém východě a v jižní Asii americká armáda shazovala civilistům uvězněným v odlehlých oblastech leteckou pomoc, včetně potravin a vody. Prezidenti Barack Obama i George W. Bush nařídili vysazení pomoci během konfliktů v Iráku a Afghánistánu, aby pomohli etnickým a náboženským menšinám ohroženým militanty.

Americký prezident Biden v sobotu pokáral izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za rostoucí počet obětí na životech v Pásmu Gazy a zároveň potvrdil americkou podporu svému dlouholetému spojenci. NYT cituje jeho slova z rozhovoru pro televizi MSNBC: „Má právo bránit Izrael, má právo pokračovat v pronásledování Hamásu, ale musí věnovat více pozornosti nevinným lidem, kteří přicházejí o život v důsledku prováděných akcí.“

Biden dále řekl, že podle něj současná Netanjahuova vojenská strategie Izraeli víc škodí, nežli pomáhá. „Je to v rozporu s tím, co Izrael představuje, a myslím si, že je to velká chyba. Proto chci, aby bylo uzavřeno příměří,“ dodal americký prezident.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.