Německo: Nedostatek pracovních sil by mohl do roku 2030 vést ke „kolapsu“ veřejné dopravy

Německá vláda musí naléhavě řešit obrovský nedostatek zaměstnanců lepšími pracovními podmínkami a dlouhodobou strategií financování.

Vzhledem k tomu, že do roku 2030 téměř 50 % zaměstnanců odejde do důchodu nebo opustí svou profesi, jsou pro zachování provozu veřejné dopravy nezbytné lepší pracovní podmínky, upozornil web odborového svazu (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft).

Obrovský nedostatek kvalifikované pracovní síly je třeba řešit již nyní, a to atraktivními pracovními podmínkami a dobrými mzdami. Éra mzdového dumpingu musí konečně skončit. Spravedlivé mzdy ve veřejné dopravě jsou základem moderního a udržitelného dopravního systému.

„Potřebujeme spolehlivou veřejnou dopravu, aby se všichni na vesnicích a ve městech mohli pohybovat způsobem šetrným ke klimatu. Naše studie ukazuje, že atraktivní pracovní podmínky pomáhají zdvojnásobit počet cestujících. Hustě rozvržená doprava a atraktivní síť jsou možné pouze s dobrými pracovními podmínkami ve veřejné dopravě. Proto musí spolková vláda nyní urychleně jednat a finančně podpořit místní orgány,“ vysvětluje Stefanie Langkampová, vedoucí politického oddělení Klimatické aliance v Německu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.