Vyhlídky Evropy ohledně plynu jsou „křehké“ kvůli Asii a omezením LNG

Generální ředitel italské společnosti SNAM Stefano Venier uvedl v podcastu pro portál Montel, že vyhlídky Evropy v oblasti plynu zůstávají „křehké“ a nebezpečné kvůli omezené globální kapacitě LNG, rostoucí asijské poptávce a pokračujícím geopolitickým krizím.

I když se plynová krize zmírnila, „stále se nacházíme ve velmi křehké situaci,“ řekl Venier a poukázal na napjatou rovnováhu mezi kapacitami zkapalňování a opětovného zplyňování na světovém trhu s LNG a na omezený přírůstek kapacit, který se očekává v nadcházejících letech.

Kromě toho mohou probíhající geopolitické krize na Blízkém východě, které se týkají i Suezského průplavu, odradit od investic v této oblasti a následně ovlivnit evropskou energetickou bezpečnost.

„V krátkodobém horizontu jsme neviděli jasné důsledky krize na Blízkém východě,“ řekl Venier. Přesto „tato situace může oddálit některá investiční rozhodnutí v této oblasti a v budoucnu by mohla hrát významnou roli při vyvažování, zejména Evropy.“

Itálie bude v nadcházejících letech spoléhat především na dlouhodobé smlouvy na LNG namísto spotového nákupu, uvedl Venier, a to díky svým energetickým skupinám s významným portfoliem dlouhodobých smluv na LNG, včetně společností Edison, ENEL a ENI. Poslední jmenovaná společnost má kapitálové podíly na trhu s plynem v Africe a flexibilitu, která jí umožňuje zajistit si smlouvy s významnými dodavateli, jako je Katar, dodal.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.