Katar se chystá podepsat další smlouvy na vývoz LNG

Dohody se budou týkat zákazníků v Evropě i v Číně, která je největším odběratelem katarského plynu.

Katar oznámí uzavření dalších smluv na prodej plynu z rozsáhlého rozšiřovacího projektu odběratelům v Evropě a Asii, uvedl katarský ministr pro energetiku Sád al-Kaabí.

Katar už nyní představuje jednoho z největších světových vývozců zkapalněného zemního plynu (LNG). V tomto desetiletí plánuje zvýšit roční kapacitu výroby tohoto paliva používaného v elektrárnách a chemických zařízeních téměř o dvě třetiny na 126 milionů tun.

Firma QatarEnergy, která je jedním z největších světových vývozců LNG, už má podepsanou 27letou smlouvu s čínskou společností CPCS. Očekává se, že podobná smlouva bude následovat se společností Sinopec, druhou největší čínskou ropnou a plynárenskou společností z hlediska objemu těžby. Kromě toho se plánují dohody s velkými evropskými společnostmi – francouzskou TotalEnergies, italskou Eni, britsko-nizozemskou Shell a také s americkými ConocoPhillips a ExxonMobil. Všechny tyto společnosti již dříve získaly podíly v plynovém poli North Field, z něhož bude plyn dodáván jejich zákazníkům.

Katarský ministr odmítl, že by přerušení lodní dopravy v Rudém moři v souvislosti s útoky Hútíů nějak ohrožovalo katarskou produkci LNG. Jak uvedl, většina katarského LNF směřuje na východ, náklady směřující na západ se budou dopravovat delší dobu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.