Na postu premiérky Konžské demokratické republiky stanula poprvé žena

Prezident Konžské demokratické republiky (KDR) v pondělí oznámil jmenování Judith Suminwy Tulukaové první premiérkou země. Jde o první ženu v této funkci a lehké to mít rozhodně nebude.

Konžská demokratická republika, dříve také Zairská republika, je středoafrickým státem, kde eskaluje násilí a probíhá dlouhodobá krize. Tato oblast, bohatá na nerostné suroviny a zdroje, je sužována neustálými konflikty, které vedly k vysídlení milionů civilistů. Lokalita bývá dokonce označována jako oblast jedné z nejhorších humanitárních krizí na světě. Jako průvodkyni na cestě ke stabilitě byla vybrána Judith Suminwa Tulukaová, bývalá ministryně plánování, jež se v kritické době pro národ ujímá své nové funkce předsedkyně vlády. Toto přelomové rozhodnutí je splněním předvolebního slibu prezidenta Tshisekediho a významným krokem na cestě k rovnosti žen a mužů v konžské politice. Ve svém inauguračním projevu, který odvysílala státní televize, se premiérka Tulukaová zavázala, že bude upřednostňovat úsilí o mír a rozvoj, zejména v konfliktních východních provinciích. Vyjádřila hluboké znepokojení nad osudem lidí postižených probíhajícím násilím a potvrdila své odhodlání nalézt trvalé řešení krize.

Jakmile se premiérka ujme své nové funkce, stojí před ní nelehký úkol nasměrovat zemi ke stabilitě a prosperitě. Prvním a zásadním úkolem bude sestavení nové vlády, což je proces, který by měl zahrnovat rozsáhlá jednání s různými politickými frakcemi roztříštěné politické scény v zemi. Problémem je zejména již zmíněná východní část země kde o kontrolu zde usilují četné ozbrojené skupiny, které udržují koloběh násilí a nestability. Místní i mezinárodní mírové síly se snaží konflikt zvládnout, utrpení civilního obyvatelstva se však namísto toho i nadále prohlubuje. Průvodce konfliktem naleznete na tomto odkazu. Prezident Konga Félix Tshisekedi, který byl v prosinci loňského roku znovu zvolen na druhé funkční období, v projevu při jmenování premiérky znovu zdůraznil svůj závazek řešit základní příčiny násilí. Podstatným problémem je podle něj konflikt s Rwandou. Z podpory povstaleckých skupin působících ve východním Kongu prezident obviňuje právě tuto sousední zemi, což však rwandské úřady důrazně popírají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.