Nigel Farage se vrací na scénu

Nigel Farage je považován za otce Brexitu. Ústředním tématem jeho strany je dlouhodobě imigrace. Pro letošní volby sází i svůj na odlišný náhled na změnu klimatu. Čím chce uspět jeho nová strana?

Reformní Spojené království je strana založená svým nynějším čestným předsedou Nigelem Faragem, jehož jméno vešlo ve známost především v oblasti imigrace a Brexitu. Strana nyní stojí v čele politického odporu proti opatřením v oblasti klimatu a snahám dosáhnout do roku 2050 nulových čistých emisí uhlíku. Farage a jeho příznivci obviňují zelené politiky z toho, že zvyšují náklady spotřebitelů a brzdí hospodářský růst Spojeného království a plánuje, že v letošních parlamentních volbách ve Velké Británii se bude snažit získat právě ty voliče, kteří jsou skeptičtí vůči ekologickým opatřením v oblasti klimatu. Současný lídr strany Richard Tice plánuje téma klimatu jako jednu z oblastí, které jeho strana učiní “velmi ústřední a důležitou součástí debaty” během volební kampaně, vedle ekonomiky, imigrace a zdravotnictví. Tice tvrdí, že nulové emise stojí daňové poplatníky přibližně 30 miliard liber ročně, což je číslo založené na interních odhadech strany. Nezávislí vládní poradci pro klima – Výbor pro změnu klimatu – vypočítali nižší číslo, náklady na dosažení čisté nuly podle nich budou přibližně 17 miliard liber ročně v letech 2033-2037, přičemž do roku 2050 klesnou na 12 miliard liber ročně, a to na základě kombinace “nákladů a úspor”.

Parlamentní volby, které se očekávají v Británii v tomto roce, budou pro premiéra Rishiho Sunaka se velkou výzvou, a to především v důsledku nespokojenosti pravicových voličů. Premiér, který měl dlouho ambivalentní postoj k programu čisté nuly do roku 50, se již od zeleného programu odklání, kdy vloni na podzim odsunul několik klíčových cílů čisté nuly ve snaze neztrácet voliče a zároveň uklidnit některé své vlastní poslance, kteří byli skeptičtí vůči zelené politice v období spojeném s růstem životních nákladů. Průzkumy veřejného mínění ale naznačují, že tento krok nepřispěl k zastavení poklesu Sunakovy popularity právě u pravicových voličů. Farageova a Ticova strana pak plánuje o britském cíli pro rok 2050 uspořádat referendum. Domnívá se, že by jej “s přehledem” vyhráli, a to i přesto, že průzkumy veřejného mínění ukazují, že dvě třetiny dospělých obyvatel Spojeného království v současné době tento ekologický cíl podporují. Co se výsledků voleb týče, podle nedávného megaprůzkumu, který zveřejnila agentura Survation na základě průzkumu mezi 15 000 voliči, by konzervativci mohli ve volbách získat méně než 100 křesel, labouristům se předpovídá drtivé vítězství. Jiná analýza zjistila, že by konzervativci mohli přijít o 50 křesel, protože nespokojení voliči, kteří v roce 2019 podpořili Borise Johnsona, se od strany odkloní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.