Scholz přijel do Číny “zmírňovat napětí”

Spolkový kancléř chce Čínu varovat před jejími diskriminačními obchodními praktikami a možnými cly EU. Tématy má být také Ukrajina nebo situace na Blízkém východě.

Německý kancléř Olaf Scholz je tento týden na návštěvě Číny, kde má podle zprávy agentury Bloomberg předat čínské straně zásadní poselství. Má v plánu zdůraznit, že Peking neřeší evropské obavy týkající se diskriminačních obchodních praktik a že by další nečinnost by mohla vést k eskalaci napětí. Scholz bude čínského prezidenta Si Ťin-pchinga konkrétně varovat před možnými cly Evropské unie zaměřenými na obnovení rovnováhy obchodních vztahů, včetně cel zaměřených na elektromobily. EU je stále opatrnější vůči rozsáhlé veřejné podpoře Číny v kritických odvětvích, což vede k tvrdšímu přístupu.

Navzdory náročnému obchodnímu prostředí zůstává Čína největším obchodním partnerem Německa. Scholz se podle článku snaží podporovat volný a spravedlivý obchod a zároveň naléhá na Čínu, aby snížila nadměrnou kapacitu a poskytla stejné výhody a dotace nečínským společnostem.

Podle průzkumu Německé obchodní komory čelí dvě třetiny německých společností v Číně nekalé konkurenci, která by mohla zvýšit náklady a snížit zisky. Čínská automobilka BYD mezitím obdržela vládní dotace ve výši 3,4 miliardy eur, která má podpořit cíl Pekingu ovládnout čisté technologie. Evropská unie v poslední době posiluje svůj hospodářský vliv na Čínu prostřednictvím obchodních nástrojů a strategie hospodářské bezpečnosti.

Diplomaté budou pozorně sledovat setkání německého ministra financí Scholze s čínským prezidentem Si, stejně jako francouzského prezidenta Macrona a Si, neboť v sázce je evropská jednota v otázce Číny, sdělil Noah Barkin, který je analytikem společnosti Rhodium.

Německého kancléře Olafa Scholze na jeho cestě do Číny doprovází několik vysokých manažerů, včetně generálních ředitelů společností Siemens, Bayer, Merck, BMW a Mercedes-Benz. Generální ředitel Volkswagenu Oliver Blume se však k delegaci nepřipojí z důvodu kolize termínů. Firma Volkswagen přitom čelí existenční krizi v souvislosti s klesajícím podílem na čínském trhu. Firma rovněž i nadále čelí kontrolám kvůli své přítomnosti v čínské provincii Sin-ťiang, kde se objevila obvinění z nucených prací.

Kromě toho bude kancléř Scholz v Číně diskutovat také o nedávném konfliktu mezi Íránem a Izraelem a posoudí ochotu Číny ovlivnit válku Ruska proti Ukrajině. Neočekává se však, že by Čína změnila svůj postoj.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.