Americká ministryně financí znovu jednala v Číně

Janet Yellenová je v Číně podruhé za posledních devět měsíců, snaží se uvolnit napjaté vztahy dvou největších ekonomik světa.

Americká ministryně financí byla na další, tentokrát čtyřdenní, návštěvě Číny během jednoho roku, informovala agentura Reuters v pondělí. Její jednání v Číně byla ukončena návštěvou čínské centrální banky. Cílem jednání bylo přesvědčit čínské vedení, aby omezilo nadměrné průmyslové kapacity a podpořilo domácí poptávku, tj. změnilo ekonomickou politiku země.

Yellenová vyjádřila obavy z rychle rostoucího čínského vývozu elektromobilů, baterií, solárních panelů a dalšího zboží využívajícího zelenou energii. V rámci své argumentace Yellenová sdělila, že čínská státní podpora vedla k tomu, že Čína má v těchto oblastech značné nadkapacity, což zvyšuje její vývozy a ohrožuje pracovní místa v USA a dalších zemích.

Čínská strana se ale vůči tomuto argumentu ohradila a sdělila, že by se USA měly zdržet převádění ekonomických a obchodních otázek na otázky politické a bezpečnostní. Podle čínské strany se mají naopak na věci dívat z tržní a globální perspektivy. Podobně se k těmto obviněním vyjádřil v Paříži čínský ministr obchodu, který americká a evropská tvrzení o nadměrné kapacitě čínské produkce elektromobilů označil za neopodstatněná: „Čínské společnosti vyrábějící elektromobily se při rychlém rozvoji spoléhají na neustálé technologické inovace, dokonalý systém výroby a dodavatelského řetězce a plnou tržní konkurenci, nikoliv na to, že se budou spoléhat na dotace, aby získaly konkurenční výhodu.“

Podle oficiálního vyjádření amerického ministerstva financí bylo dalším smyslem cesty pokračovat v udržování trvalého komunikačního kanálu mezi USA a Čínou.

Agentura Bloomberg uvedla, že Yellenová při shrnutí svých jednání v Číně také varovala Peking, že „Washington po vás půjde“, pokud budete napomáhat posílení vojenské kapacity Ruska. „Všechny banky, které zprostředkovávají významné transakce, jež směřují vojenské zboží nebo zboží dvojího užití do ruské obranné průmyslové základny, se vystavují riziku sankcí ze strany USA,“ uvedla.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.