Nový britský premiér je nejmladší a nejbohatší v historii království

Rishi Sunak je vnukem imigrantů indického původu a syn otce lékaře a matky lékárnice. Za obrovské jmění, které britská média přetřásají, vděčí své ženě, bohaté dědičce indického počítačového giganta.

Nový nájemce 10 Downing Street se ve svých 42 letech se stává nejmladším předsedou vlády Spojeného království za posledních 200 let. O rok totiž překonal dosavadního rekordmana Davida Camerona, který nastoupil do úřadu v roce 2010 ve 43 letech. Sunak je i prvním nebělošským politikem, který tuto pozici zastává. Ve Spojeném království však vzbuzuje zvědavost především jeho bankovní účet, kdy podle odhadů britského tisku je majetek rodiny nového premiéra dvakrát vyšší než majetek současného královského páru. Aktiva jsou v souhrnu odhadována na 730 milionů liber šterlinků, což je více než 840 milionů eur. Nový premiér je tak dokonce nejbohatším premiérem v celé historii království. Podle Guinessovy knihy byl nejbohatším člověkem, který se stal britským premiérem, jistý Edward Stanley, 14. hrabě z Derby (1799-1869), který měl v té době osobní jmění přes 7 milionů liber, tedy ekvivalent 444 milionů současných liber. S majetkem 730 milionů liber je Rishi Sunak o 65 % bohatší než jeho vzdálený předchůdce.

Sunak bývá nazýván „ryzím produktem britské meritokracie“. Původem ze Southamptonu v jižní Anglii, vystudoval na univerzitě v Oxfordu a ve Spojených státech na Stanfordu a i před svým vstupem do politiky žil lukrativní život, byl totiž bankéřem u Goldman Sachs a partnerem v hedgeových fondech TCITheleme Partners. Ačkoliv si během své kariéry vydělal miliony liber, většina jeho současného majetku pochází z manželství s velmi bohatou indickou dědičkou Akshatou Murtyovou. Ta vlastní akcie v hodnotě téměř miliardy dolarů ve společnosti Infosys, indickém technologickém gigantu, který spoluzaložil její otec N.R. Narayana Murthy v roce 1981 a jejíž hodnota se dnes odhaduje na 100 miliard dolarů. Jmění premiérovy manželky je tedy větší než jmění zesnulé královny Alžběty II., které podle britského listu The Sunday Times činilo asi 350 milionů liber (420 milionů eur). Příběh lásky premiérského páru zní jako pohádka. Akshata Murtyová a Rishi Sunak se setkali na počátku 21. století na prestižní Stanfordské univerzitě v Kalifornii, kde oba studovali magisterské studium v oboru podnikání, Rishi Sunak, tehdy jako nepříliš majetný, studoval na základě stipendia. Rodiče Akshaty Murtyové, ač patří do nejvyšších kast hierarchické indické společnosti, prý neměli problém přijmout dceřinu volbu provdat se za prostého lékařova syna. Její otec Narayana Murthy se vyjádřil, že Rishi Sunak ve všech ohledech odpovídá jeho kritériím: „inteligentní, hezký a především čestný“.

Premiérova rodina žije v Anglii, kde vlastní tři nemovitosti. Sunakovi mají dvě dcery a během pracovního týdne rodina žije v honosném domě s pěti ložnicemi v západním Londýně. Hodnota domu ve čtvrti Kensington se odhaduje na 7 milionů liber. O víkendech rodina cestuje do sídla v North Yorkshire zakoupeného za 1,5 milionu liber v roce 2015 s krytým bazénem, posilovnou, tenisovým kurtem a vířivkou. Letní dovolenou pak rodina může trávit ve svém penthouse v Kalifornii na pláži v Santa Monice v odhadované ceně 5,5 milionu liber. Anglická média premiérovo jmění přetřásají ze všech stran. Podle deníku The Guardian by jen například roční náklady na vytápění bazénu o rozměrech 12 x 5 metrů při současných cenách elektřiny činily 14 000 liber, což je téměř šestinásobek celkového účtu za energii průměrné rodiny. Nabádání občanů, aby šetřili energiemi, se tak mnohým Britům zdá jako výsměch. Stejně tak veřejnost překvapilo zjištění, že manželka předsedy vlády byla britskými daňovými úřady po léta považována za osobu „bez trvalého bydliště“ ve Spojeném království, což manželům mohlo ušetřit až 20 milionů na daních.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor –  HM Treasury – Flickr, OGL 3.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.