USA blokují plné členství Palestiny v OSN

USA 18. dubna vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti o uznání Palestiny jako plnoprávného členského státu OSN.

Rezoluce, kterou předložilo Alžírsko, měla širokou podporu a hlasovalo pro ni 12 členských států, včetně Japonska, Francie, Jižní Koreje, Slovinska, Ruska a Číny. Švýcarsko a Spojené království se zdržely hlasování.

Náměstek stálého zástupce USA Robert Wood poukázal na to, že členové Rady mají zvláštní odpovědnost za to, aby jejich činnost podporovala mezinárodní mír a bezpečnost a byla v souladu s požadavky Charty OSN. Uvedl, že zpráva Výboru pro přijímání nových členů odráží skutečnost, že mezi členy nepanovala jednomyslnost ohledně toho, zda žadatel splňuje kritéria pro členství v souladu s článkem IV Charty OSN.

Například existují nevyřešené otázky, zda žadatel splňuje kritéria pro to, aby byl považován za stát, sdělil dále. „Dlouhodobě vyzýváme palestinskou samosprávu, aby provedla nezbytné reformy, které pomohou stanovit atributy připravenosti na státnost, a konstatujeme, že v Gaze v současné době vykonává moc a má vliv teroristická organizace Hamás, která je nedílnou součástí státu předpokládaného v této rezoluci,“ řekl. „Právě z těchto důvodů USA hlasovaly proti,“ vysvětlil. Wood uvedl, že USA nadále důrazně podporují řešení v podobě dvou států. „Toto hlasování neodráží odpor k palestinské státnosti, ale je naopak uznáním, že k ní dojde pouze na základě přímých jednání mezi stranami.“

Úřad prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse v prohlášení uvedl, že americké veto je „zjevnou agresí …, která posouvá region stále více na okraj propasti“, a označil ho za „nespravedlivé, neetické a neoprávněné“. Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr prohlásil, že neúspěch nezlomí vůli po státnosti.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.