Unikátní projekt na odstraňování rtuti

Ekonomka Ilona Švihlíková se ptá, zda je využitý či nevyužitý potenciál českých hlav v souvislosti s technologií, která pomáhá odstraňovat rtuť.

V únoru nás ve svém příspěvku Josef Buřič upozornil na technologii, kterou „vyvinuli čeští inženýři pod vedením inženýra Tomáše Špirka ze společnosti GEC s.r.o. ve spolupráci s Technickou univerzitou Liberec, katedrou materiálů. Technologie je schopna separovat rtuť v elektromagnetickém poli s velmi vysokou koncentrací záchytu. Dochází k tomu, že v elektromagnetickém poli se daří zachycovat molekuly rtuti a takto zachycená rtuť může být dále využívána, případně likvidována. Tento průlom v technologii čistění spalin se podařil v laboratořích ÚJV Řež úspěšné ověřit na prototypovém zařízení.“

Ilona Švihlíková zjišťovala, jak to se „Zařízením pro separaci těžkých kovů, zejména rtuti, ze spalin“ dopadlo v rozhovoru s inženýrem Tomášem Špirkem. Videozáznam můžete zhlédnout na YouTube kanálu „Inovace Republiky“.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.