MMF schválil pomoc Řecku

ARD Tagesschau. MMF schválil platbu Řecku ve výši 1,6 mld. euro, ovšem stále pod podmínkou, že bude Řecku poskytnuta úleva dluhu.

V zásadě, píše Tagesschau, došlo na shodě na platbě, ale MMF si dal pozor, aby zdůraznil prozatímní charakter rozhodnutí.

Nový úvěr je vázán na připravenost evropských věřitelů Řecka poskytnout zemi odpuštění dluhu. Ale není zde časové omezení, během něhož musí být nalezena shoda, uvedla vedoucí řecké mise Delia Velculescu. A vyjádřila naději, že bude nalezena shoda.

Christine Lagardeová uvedla, že musí být vytvořen prostor pro lepší sociální zajištění, aby mohly být povzbuzeny veřejné investice, sníženy daně a podpořen růst.

Účast MMF je dlouhodobě předpokladem pro německé příspěvky, jak potvrdilo i usnesení Spolkového sněmu. MMF už dlouho bojuje s evropskými věřiteli o daňovou úlevu pro Řecko. Německo tento návrh nadále odmítá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.