Macronův libyjský summit mír jen vzdálil, říkají kritici

Financial Times.  Záře popularity prezidenta Emmanuela Macrona padá, jeho autoritářský styl děsí, konstatují britské noviny Financial Times.

Macron si dal za cíl postarat se o vyjednání mírové dohody ve válkou zničené Libyi. Prezident doufá, píší FT, že tak odvede pozornost od klesající domácí popularity a konfliktů s francouzskou armádou. Macron svolal do Paříže mírový summit, kterého se zúčastnil také Fajez al-Sarraj, který vede vládu v Tripoli (podporovanou OSN), a Chalifa Haftar, který vede tzv. Lybijskou národní armádu a kontroluje velkou část území. Měli diskutovat o rozdělení moci a sjednocení země.

Ovšem Macronův pokus vyvolal kritiku spojenců. Italský ministr zahraničí k tomu uvedl, že v Libyi je příliš mnoho otevřených formátů, příliš mnoho mediátorů a příliš mnoho iniciativ. Francouzi podle něj nebudou ani první, ale ani poslední.

Podle prohlášení Elysejského paláce se oba dva lybijští lídři zavázali k příměří a k pokračování politického dialogu, aby dosáhli národního smíření, které se bude týkat všech Libyjců.

Jenže analytici se domnívají, že Macron situaci zhorší tím, že dá generálu Haftarovi legitimitu. Prý tak bude italský cíl stabilizace Libye jen těžší.

Macron čelí doma klesající podpoře, dotazovaní v průzkumech kritizovali jeho „autoritářský styl“, kdy chce například reformy trhu práce schválit dekretem. Podle analytiků se snaží jet „velmi rychle, což má ovšem značná rizika.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.