MMF tlačí na „realistické“ odpuštění dluhu Řecku

Financial Times.   MMF „v podstatě“ schválil symbolickou finanční pomoc Řecku, ale nicméně dále tlačí na eurozónu, aby poskytla zemi realističtější rozpočtové cíle a především ambiciózní odpuštění dluhu. Toto požaduje výměnou za to, že se angažuje v řeckém záchranném programu.

Je možné, že fond poskytne zemi 1,6 mld. eur, pokud dostane garance ohledně udržitelnosti řeckého dluhu. Krok byl učiněn, aby byli ujištěni věřiteli, že fond nadále zůstává angažován v zemi i po sedmi letech záchranných programů.

Ale MMF opakovaně varuje,  že řecký dluh je „neudržitelný.“

Fond vyzval ke specifickým a důvěryhodným ujištěním z eurozóny, že bude restrukturalizován řecký dluh, který nyní činí 180 % HDP. Lagardeová vyzvala věřiteli, aby snížili své požadavky ohledně Řecka a aby snížili „ambiciózní“ rozpočtový přebytek z 3,5 % HDP na 1,5 % HDP a to co možná nejrychleji. Lagardeová znovu připomněla, že fond již mnohokrát opakoval, že ani s plnou implementací programu Řecko nebude schopné obnovit udržitelnost dluhu a potřebuje další úlevu od svých evropských partnerů.

Je potřeba, dodala Lagardeová, ukotvit dluhovou strategii v realističtějších předpokladech.

Klaus Regling, který vede Evropský stabilizační mechanismus, byl údajně potěšen hlasováním MMF – byť se jedná jen o API (agreement in principle). Ted o praxi, kdy fond sice dá zelenou angažmá u dlužníka, ale za podmínky, že věřitelé se shodnou na opatřeních k odpuštění dluhu.

Regling dokonce uvedl, že krok MMF by měl umožnit Řecku úspěšně dokončit reformy do srpna 2018 a obnovit konkurenceschopnou ekonomiku a získat důvěru trhů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.