Republikáni jsou u tématu zdravotnictví nejednotní

Financial Times.  Snaha zrušit „Obamacare“ v Senátu narazila, hluboké příkopy mezi stranami trvají.

Republikánský risk na zrušení Obamacare se změnil v americkém Senátu ve veřejnou ukázku toho, jak jsou Republikáni nejednotní. Sedm „disidentů“ z republikánské strany hlasovalo proti tomu odvolat Obamacare a najít později náhradu. Zdá se, že je v běhu proces dodatků k reformě, které by snad měly vést ke konsensu nad reformou. Jenže analytici říkají, že se to celé může snadno zvrhnout do pomalu procházejícího selhání. Agonie Republikánů, kteří slíbili „zatočit s Obamacare“ trvá už šest měsíců. Republikáni jsou totiž rozerváni na dvě skupiny, ta konzervativní chce zmenšit roli vlády, zatímco ti druzí se obávají, že lidé ztratí zdravotní pojištění.

Proto se někteří Republikáni orientují už jen na to, aby se zbavili několika klíčových částí Obamacare, např. povinnosti, že všichni musejí mít zdravotní pojištění. To by se prý dalo považovat alespoň za částečný úspěch.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.