OSN: Potraviny v rozvojovém světě až stokrát dražší

UN News/OSN. Lidé z rozvojových zemí platí za jednoduché jídlo až stokrát více než lidé z bohatších zemí. V některých případech (např. konflikty) se částka může došplhat až k třistakrát více než ve vyspělých zemích. Tato čísla představil 13. ledna 2017 výzkum World Food Programme (WFP) OSN.

Například talíř polévky z fazolí, která patří k základním jídlům v mnoha kulturách bude ve Švýcarsku stát 0,88 franků nebo 0,41 % průměrného denního příjmu. V Malawi bude stejné jídlo stokrát dražší a bude se podílet 41% na celodenním příjmu. V případě zemí jako Indie nebo Nikaragua bude stejné jídlo desetkrát až patnáctkrát dražší.

Mezi příčiny drahého jídla v rozvojovém světě patří nedostatky v zásobování a distribuci, problémy s dopravou, špatná reakce na klimatické změny, přehnaný důraz na jenom některé plodiny a také konflikty, které zvyšují nedostatek potravin.

Na velké světové rozdíly v cenách a dostupnosti potravin se zpráva WFP zaměřila v souvislosti se začátkem Světového hospodářského fóra v Davosu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.