Předčasné volby: Nová fáze venezuelské krize

AP. Déle než tři měsíce pokračují ve Venezuele protesty proti vládě Nicolase Madura, které už přinesly asi 113 mrtvých a tisíce zraněných. V neděli se země má vypravit k volebním urnám, aby zvolila poslance do Národního shromáždění, které má následně změnit 18 let starou chavézovskou ústavu.

Opozice bude volby bojkotovat a považuje je jenom za další krok, jak upevnit nadvládu socialistů v zemi, proti které probíhají už měsíce protesty. Zároveň už opozice vládu obvinila z toho, že udělá cokoliv proto, aby voliče donutila se voleb zúčastnit.

Maduro si od voleb slibuje vysokou voličskou účast. Nové volby jsou cestou k posílení role parlamentu a socialistické strany, což by mohlo znamenat vznik systému jedné strany s autoritářskými prvky, píše agentura AP.

Podle výzkumu veřejného mínění je na 70 % lidí připraveno se voleb nezúčastnit. Problémem je, že asi 50 % Venezuelanů nepodporuje ani vládu a ani opozici. Tento fakt se také projevuje na současné paralýze politické situace a soupeření a vládou.

Americká vláda už vyhlásila osobní sankce proti některým politikům chávistického režimu ve Venezuele a v pátek viceprezident Mike Pence řekl, že USA zváží silnější ekonomické kroky. Neřekl ale zda by mohl přijít na řadu zákaz ropných importů do země, což by N. Madurovi velmi uškodilo a prohloubilo krizi v zemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.