Obchodníci jsou nervózní z čínských strategických ropných dovozů

Financial Times.  Největší světový ropný tanker TI Europe patří k těm, kteří pomáhají nasytit čínskou poptávku po ropě. Význam čínských dovozů je pro světový ropný trh klíčový, vždyť trh je od roku 2014 zahlcen nabídkou.

Ceny kolem 50 dolarů za barel jsou méně než půlkou průměru z let 2010 -2014, ale čínská poptávka pomohla ceny dostat z 30 dolarů za barel. Jenže panuje obava, že jeden z mála světlých bodů na ropném trhu nevydrží, protože čínské importy vrchovatě naplní rychle rostoucí síť rafinérií. Mnoho z dovozené ropy, domnívají se analytici, jde o zásob a do strategické ropné rezervy, kterou Peking využívá, aby tlumil čínskou ekonomiku před budoucími energetickými šoky.

Jenže tvorba zásob už brzy může skončit. A to by uvolnilo stovky tisíc barelů na trh, který není připraven je pojmout. Minimum je, že Čína musí dál nakupovat. Čínské dovozy vzrostly o jeden milionů barelů ve srovnání s minulým rokem. Ale, kdyby se vrátily ke starším číslům, pak bude trh někde jinde.

Ukazuje se tím, jak důležitá je Čína pro globální ropný trh. Její spotřeba od roku 1990 vzrostla čtyřnásobně na 12,4 mb/d a dováží asi 8 milionů barelů za den. Jediné USA spotřebují více ropy než Čína.

I proto bylo učiněno rozhodnutí o vybudování strategických rezerv. Okolo nich je sice dosti tajností, ale je to pro ropný trh divoká karta.

Kromě vytváření strategických zásob, přičemž se experimentuje se zásobníky drženými také třetí stranou, byl důvodem nárůstu dovozu i pokles domácí produkce – kvůli příliš nízkým cenám.

Je otázkou, jaké bude tempo naplňování rezerv: buď budou naplněny již příští červenec, nebo ke konci příštího roku. Jenže odhadovat budoucí čínské importy je považováno za téměř nemožné. Protože ceny jsou stále dosti nízko, očekává se, že Čína najde kreativní způsoby, jak nákupy udržovat.

A také se očekává, že čínská poptávka dál poroste. OPEC patří k těm, kteří nervózně sledují tankery směřující do Číny a bude doufat, že objemy importů budou vysoké.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.