Čína se zastala Pákistánu a vystoupila proti kritice Trumpa

Reuters. Čína se zastala svého spojence Pákistánu, potom ho americký prezident Donald Trump ostře kritizoval. Trump na adresu Pakistánu řekl, že USA už nebudou tolerovat skutečnost, že je “přístavem teroristů”.

Výroky přišly v souvislosti s posílením americké vojenské přítomnosti v Afghánistánu, ke které se prezident rozhodl a slíbil vítězství v už 16 let trvajícím konfliktu.

Kritici Pákistánu tvrdí, že Pákistán využívá skupina jako je Talibán k tomu, aby oslabil svého regionálního rivala Indii. To ale Islámábád odmítá s tím, že proti těmto skupinám na svém území vojensky zasahuje.

V reakci na slova Trumpa sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Číny Chua Čchun-jing, že Pákistán stojí v první linii boje proti terorismu a platí za to velkými obětmi. “Myslíme si, že mezinárodní společenství by mělo plně uznat pakistánský antiterorismus.”

Čína a Pákistán jsou dlouholetými spojenci a mají blízké diplomatické, hospodářské a bezpečnostní vztahy. A samotná Čína má vlastní bezpečností obavy z islamistických skupin v některých svých regionech, především na západě země. Chua dodala: “Doufáme, že konkrétní americká politika pomůže prosadit bezpečnost, stabilitu a rozvoj Afganistánu a regionu.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.