Madrid předvolá přes 700 katalánských starostů. Kvůli referendu o nezávislosti

Zpráva dne:  Mezi Madridem a Barcelonou se zostřil spor o lidové hlasování. Španělské orgány nyní chtějí předvolat starosty obcí, kteří se na přípravě referenda podílejí. Ti mohou čelit obviněním z neposlušnosti, zneužití úřadu a zneužití veřejných zdrojů.

Státní zástupce Španělska chce předvolat k vysvětlení více než 700 katalánských starostů za jejich podporu referendu o nezávislosti Katalánska. Jedná se o eskalaci celého problému, kdy se Madrid snaží o blokování hlasování, které prohlásil za ilegální.

Ti z veřejných představitelů, kteří by se podíleli na organizaci hlasování, by mohli být obviněni z neposlušnosti, zneužití úřadu a veřejných zdrojů, píše se v dopise státního zástupce. Pokud starostové na výzvu nebudou reagovat, budou zatčeni.

Jeden ze starostů sdělil, že tento právní krok nemá obdoby. “Nemyslím si, že jiná evropská země se někdy pokusila pozvat k výslechu 700 starostů.”, řekl Reuters starosta obce Vilanova i la Geltru poblíž Barcelony. Jak dále sdělil, starostové se k vysvětlení dostaví. Tedy, mimo 19 obcí, které spravuje radikálně protikapitalistická skupina CUP. Ta to odmítla.

Katalánský parlament už o referendu rozhodl a to se bude konat 1. října. Španělský premiér Mariano Rajoy podal žalobu a Ústavní soud lidové hlasování suspendoval. Soudci nyní posuzují to, zda referendum je v rozporu s ústavou Španělska. Doposud se 712 starostů obcí z celkem 948 v Katalánsku k hlasování přihlásilo.

Starosta největšího katalánského města Barcelony se ještě musí rozhodnout a požaduje ujištění, že úředníci, kteří budou referendum organizovat nepřijdou o práci.

Webová stránka o referendu se ve středu ocitla offline díky nařízení státního zástupce, Ten ji nařídil vypnout za propagování referenda. Katalánský lídr Puigdemont ale rychle na Twitteru informoval o nových webech, které o katalánském referendu informují.

Výzkumy veřejného mínění ukazují na to, že jen menšina Katalánců podporuje nezávislost, ale většina si přeje mít možnost o tom hlasovat. Desítky tisíc lidí přitom zaplnily tento týden ulice Barcelony, aby podpořily nezávislost.

Ve zvláštním nařízení Ústavní soud sdělil regionálním vládním úředníkům ve středu, že mají celkem 48 hodin na to ukázat, že se snaží zabránit tomu, aby hlasování postoupilo dál.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.