Nárůst marockých migrantů vyvolává ve Španělsku zděšení

Financial Times.  Asi 4 500 lidí si vynutilo vstup do Ceuty a Melilly, španělských enkláv v Maroku, informovaly Financial Times. A pak je tu možnost překročit Gibraltar v lodích pašeráků. Mnoho migrantů využívá i leteckou dopravu, neboť Maroko nabízím občanů mnoha západních afrických zemí bezvízové cestování.

Není jasné, zda je tento zesílený příliv spojen s utlumením v Libyi. Maroko je ovšem migranty vnímáno jako bezpečnější trasa než Libye, kde jsou rizika mučení, či sexuálního násilí vysoké.

I tak jsou ale na trase pašeráci a kriminálníci všeho druhu. V Maroku ale není příliš velký nátlak od úřadů.

Maroko se snaží vyrovnávat tlaky evropských partnerů, kteří chtějí méně migrace a své vlastní ambice k užším politickým a ekonomických vazbám na Afriku. A proto opakovaně nabízí migrantů snahu získat v marockém království legální pobyt. Programu využilo asi 25 000 Afričanů. Řada z nich ovšem žebrá na ulicích, nebo pracují jako nosiči. Ti, kteří dorazili v nedávné době, se chtějí dostat do Evropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.