Evropští zemědělci mají pochybnosti o dohodě mezi EU a Mercosurem

Zpráva dne: EU a země Mercosuru jsou na cestě k podpisu další dohody o volném obchodu. Otazníky jsou ale kolem dovozu hovězího masa, etanolu a vůbec zemědělských výrobků ze zemí jako je Argentina a Brazílie.Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že EU „udělá vše, co bude moci“, aby letos završila největší obchodní dohodu – myšlenu tu se zeměmi Jižní Ameriky, s Mercosurem. Má být čtyřikrát hodnotnější než dohoda s Japonskem.

Jenže tu jsou námitky zemědělců, za to rovna když jednání spějí ke konci.

Dohoda s Brazílií, Argentinou, Paraguayí a Uruguayí má ukázat, že Evropa je otevřená pro byznys, ale také chce ukotvit mezinárodní obchodní pořádek, který byl poškozen zvolením Donalda Trumpa.

Prospěch pro EU se zdá být jasný: nový velký trh pro evropská auta a průmyslové zboží, přístup k veřejným zakázkám a lepší ochrana duševních práv. Dohoda by mohla odstranit cla v hodnotě 4 mld. euro za rok.

I komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová vyzvala k využití „okna příležitosti“, neboť se jedná o obrovský trh, který byl tradičně zavřen. Je prý možnost toho hodně získat.

Ovšem evropští zemědělci se obávají, že ty zisky mohou být na jejich úkor. Dvě největší ekonomiky Mercosuru, Brazílie a Argentina jsou více než zemědělsky zdatné.

Macron navíc vyzval EU, aby nejednala ve spěchu s obchodní agendu, která se netěší velké veřejné podpoře. Paříž se obává, že dohoda může podkopat sociální, zdravotní a ekologické normy, a samozřejmě také poškodit francouzský sektor hovězího.

I Irsko vyjádřilo podobné obavy, země střední a východní Evropy se obávají dopadů dohody na ethanol. Z Bruselu přišel návrh kvót, jenže pro některé země je to návrh příliš štědrý – chtějí pevné limity, jak moc se otevře trh pro „velmi citlivé zemědělské komodity“. Což říká Francie, Polsko a Irsko a další země.

Zástupci etanolového odvětví si stěžují, že jsou v kleštích. Na jedné straně regulace EU a na druhé konkurence z ciziny.

Vzhledem k citlivosti položky hovězího a etanolu je jasné, že se odehraje politický test, jak moc bude EU schopná dohodu zajistit. Co se hovězího týká, mnoho ještě není mezi EU a Mercosurem vyjasněno.

Copa Cogeca, lobbystická skupina v EU reprezentující farmáře, říká, že není možné, aby Evropská komise obětovala zemědělství a dovolila dvojité standardy na jednotném trhu. Odmítá jak hovězí, tak ethanol v dohodě a říká k tomu, že by to ohrozilo sektor hovězího, růst a pracovní místa na venkově a také poškodila bezpečností standardy potravin.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.