Kanadský premiér vítá Trumpovo rozhodnutí o ropovodu Keystone XL

CBC News/Calgary. Podle zprávy CBC News premiér Kanady Justin Trudeau podporuje Trumpovo rozhodnutí o tom dát zelenou kritizovanému projektu ropovodu Keystone XL. Podle premiéra projekt přinese pro Kanadu nová pracovní místa a pomůže dostat se z problémů způsobených poklesem cen ropy v regionu kanadské Alberty.

Ropovod má hodnotu 8 miliard dolarů a měl by dovážet 800 tisíc barelů ropy za den z kanadské Alberty do rafinerií v americkém Texasu. Trudeau o projektu už s Trumpem dvakrát telefonicky jednal.

Kanadský premiér řekl, že je dlouhodobým podpůrcem projektu, protože ten přinese „ekonomický růst a dobrou práci“ pro obyvatele Alberty. K otázkám klimatu řekl, že „Víme, jak můžeme dostat naše zdroje na trh bezpečněji a odpovědně a dostát našim cílům ohledně klimatické změny.“

Kritici projektu upozorňují mimo jiné na problém dehtových písků v Albertě a další ekologické risky.

Prezident USA Donald Trump vydal nařízení, které umožnilo společnosti TransCanada požádat o nové povolení pro přeshraniční výstavbu ropovodu. Také ale řekl, že ropovod sám je stále otázkou vyjednání podmínek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.