Litva navrhuje “Marshallův plán” hospodářské pomoci Ukrajině

Unian. Poslanci z Litvy chtějí diskutovat spolu s Evropskou unii financování “Marshallova plánu” pro Ukrajinu v rámci rozpočtu na roky 2020 až 2027. Plán by se měl zaměřit na investice do reálné ekonomiky v Ukrajině.

Litevská strana řekla, že tento plán či nyní “evropský plán pro Ukrajinu” je jednou z hlavních otázek jednání Litvy s evropskými partnery a že je dnes možné jistě hovořit o potřebnosti takové pomoci. Ministr zahraničí Litvy potom naznačil, že pomoc se stále váže na průzračnost ukrajinských reforem a na boj s korupcí a je podmínečná. Litevcům i EU jde také o efektivitu využití této pomoci.

Obsahově by tento plán, navržený Litvou, počítal s perspektivou minimálně 5 miliard euro na 10 let v pomoci Ukrajině a její ekonomice. Zaručil by k růstu mezi 6 až 8 %.

Celý plán má být projednán na jednání summitu Východního partnerství 24. listopadu v Bruselu. Vedle EU a Litvy by se na této finanční pomoci měly podílet další země a instituce, například USA, Kanada, Japonsko nebo Evropská investiční banka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.