EU uvalí sankce na Venezuelu

Financial Times. Na venezuelskou vládu roste tlak, a to před zásadní schůzkou držitelů dluhopisů. EU připravuje uvalení sankcí na zbraně a uvažuje i o přísnějších sankcích.

Evropští ministři zahraničí zavedou protiopatření – to je v plánu na bruselské schůzce, i když se stáhli z přímého útoku na ropný průmysl země. Venezuelská vláda se má setkat s investory v Caracasu a probrat potenciální restrukturalizaci dluhu ve výši 65 mld. dolarů.

Tato schůzka se shoduje s posledním možným datem, kdy může Venezuela vypořádat již zpožděné platby z dluhopisů – suverénních i těch, které vydala státní ropná firma PDVSA.

Zdá se, že přichází v úvahu default suverénních dluhopisů, ovšem nikoliv PDVSA, aby se věřitelé nemohli zmocnit ropných exportů místo plateb.

Venezuela má také jednání o restrukturalizaci s Ruskem a Čínou. Rusko uvedlo, že dosáhlo s Venezuelou dohodu o restrukturalizaci u půjčky ve výši 3 mld. dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.