Ruský tisk: Zemanovu návštěvu u Putina zastínila Sýrie

Přečetli jsme: Jak konkrétně vnímaly a hodnotily návštěvu českého prezidenta Miloše Zemana v Soči dva přední ruské deníky? 

Ruský deník Kommersant a jeho dopisovatel Andrej Kolesnikov popisuje v souvislosti s návštěvou prezidenta Miloše Zemana v Soči, kde ho včera přijal Vladimir Putin, utajený režim návštěvy Bašara Asada v Soči. Ta předcházela návštěvě českého prezidenta v Rusku. Asadova návštěva, při které se setkal s Putinem a vojenským velením Ruska, byla utajovaná kvůli Asadově bezpečnosti a bezpečné možnosti návratu domů.

Jak článek připomíná, Putin se vzápětí po Asadovi má během dneška setkat s tureckým prezidentem Erdoganem a íránským prezidentem Hasanem Rúháním.

Bez jakéhokoliv potěšení

Český prezident, který se těžce opíral o hůl, začal svoji návštěvu od Asada. “Zvítězili jste”, řekl ve svém úvodním slovu k Putinovi Zeman a tato slova zněla podle dopisovatele Kommersantu “bez jakékoliv potěšení”. Následně Zeman dodal, že Asad je koneckonců “demokraticky zvolený prezident” a konstatoval, že většina území Sýrie, až na výjimky, je pod vládní kontrolou. Kdyby chtěl mohl Putin se Zemanem nesouhlasit, volby v kontextu občanské války je těžké nazvat demokratickými.

Putin řekl jen: “Pane prezidente, máte pravdu. Skutečností je, že 98 % území Sýrie je pod kontrolou vládních vojsk.”

Prezident Česka potom odmítl tlumočení do češtiny s tím, že žurnalisté by měli rozumět rusky a když ne, je to jejich chyba. Dopisovatel Kommersantu Andrej Kolesnikov k tomu píše: “Miloš Zeman si asi myslel, že má velkolepé repliky. A vždyť to tak bylo. Jestli chtěl ukázat na nejen zvláštní, ale speciální vztah k Rusku a Vladimiru Putinovi (a ne ke svým novinářům), co víc pro to mohl ještě udělat?”

A český prezident také řekl, že do Ruska přivezl 140 českých podnikatelů, zatímco do Francie jich vezl jenom 14. “Protože trh pro Česko je spíše zde než ve Francii,”, pokyvoval k tomu Putin nejspíš sám pro sebe, jak konstatuje článek.

Zeman hodnotil vzájemné vztahy pozitivně a našel jen jedno negativum, kterým bylo, že se mu nepodařilo do Ruska přivést na výstavu ostatky svaté Ludmily (Pozn.redakce. svatá Ludmila patří k českým svatým, které také uznává Ruská pravoslavná církev).

Oběd Zemana a Putina byl krátký. Už za čtyřicet minut nesli deserty, píše dále článek Kommerstantu.

Následně už se konala tisková konference. Přičemž se zdálo, že když mluvil Vladimir Putin Miloš Zeman občas usínal. Nebo se na jeho tváři objevoval takový snivý úsměv a začal si divoce masírovat tvář, že by bylo lepší, kdyby prostě usnul.

Sýrie a zase Sýrie

Ukázalo se, že Putin informoval Zemana o svých rozhovorech s Bašarem Asadem. V ten moment už bylo známo, že íránský prezident Rúhání sdělil světové veřejnosti, že íránská operace a válka v Sýrii skončily. Zdá se, že toto vítězství v Sýrii bude mít nyní hodně otců a matek. Pro Putina je ale důležitější něco jiného, a to jeho ambice udělat Rusko světovým centrem poválečného uspořádání v Sýrii, kterému říká politické regulování. Proto bude v Soči Erdogan a Rúhání, a proto přijel Asad a bude se tu konat Kongres syrského demokratického dialogu. Zda se tyto ambice prosadí, se zjišťuje experimentální cestou.

Miloš Zeman mezitím znovu mluvil o 140 podnikatelích jeho ruské mise. “Takže Rusko je desetkrát důležitější než Francie”, cituje článek Zemanova slova. Potom Zeman přešel k svému boji proti ekonomickým sankcím, které nyní znovu kritizoval, a to jak ty evropské, tak i ruské vůči EU.

Kommerstant komentuje, že Zeman dal v této věci najevo, že věc rozhoduje především Vladimir Putin. Zeman vyzval Putina, aby sankce zrušil, načež následovala Putinova replika, že hlavní je, že se sankce netýkají (zřejmě českého) piva. Zdálo se, že Zeman, co se týče piva neměl smysl pro vtip, sleduje článek Zemanovu reakci.

Podle Kommerstantu bylo nečekané, že se Miloš Zeman ještě zastavil u tématu Ukrajiny a hovořil o bývalém premiérovi Arsenij Jaceňukovi a jeho pokusech o přepisování dějin.

Pivo je důležitější

Český prezident Miloš Zeman se na setkání s Putinem neomezoval ve výrazech, píše článek ruského bulváru Moskovskij Komsomolec (MK). Zeman řekl, že Rusko je desetkrát důležitější než Francie, kritizoval ubohou pozici ukrajinské vlády k historii a vyzval Putina, aby zrušil sankce, které Rusům berou chutné jogurty a sýry. Podle Putina je ale důležitější pivo.

Je možné říct, že se Milošovi Zemanovi nedařilo. Jeho návštěva připadla mezi návštěvu Asada, telefonní rozhovor s Trumpem a saúdským králem, a také třístranné setkání s prezidenty Turecka a Íránu. Zájem byl tím pádem o syrskou otázku, zvláště když česko-ruské vztahy velkými problémy netrpí a obchodní obrat vyrostl od začátku roku o 40 %, uvádí MK.

K Zemanově cti je nutné dodat, že se rychle zorientoval a absolutně neurazil. Setkání s Putinem začal tematicky blahopřáním k vítězství v syrské operaci a přiznáním demokratických pravomocí Asada. Článek znovu zmiňuje to, že Zeman odmítl tlumočení z ruštiny do češtiny s tím, že se představitelé českých médií takové diskriminaci nedivili. Jejich prezident je dávno znám tím, že má, mírně řečeno, nejednoznačný vztah k médiím. Na jednu tiskovku přišel s hračkou v podobě zbraně s nápisem “Na novináře.”, připomíná deník dále.

V dalších řádcích článku se zmiňují stejná témata jako u Kommersantu. Otázka sankcí a pivní replika Vladimira Putina Zemanovi. Slova Zemana o obchodním významu Ruska a velikosti podnikatelské delegace ve srovnání s Francii. Píše se také o Putinem vyjmenovaných tématech jednání s českým prezidentem: o spolupráci v atomové energetice a ropné sféře a roli Česka v tranzitu ruského topiva (plynu) do západní Evropy s tím, že Rusko počítá s českým systémem plynovodů pro tranzit plynu z plynovodu Severní proud 2. Což zabezpečí další hlas pro tento projekt, píše k tomu MK.

V závěru také MK připomenul Zemanovu kritiku ukrajinské vlády za její vztah k dějinám a otázku vystavení pozůstatků svaté Ludmily v Rusku, kterému bránily podle Zemana technické problémy.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.