Amazon zažije na Černý pátek v Itálii stávku

Financial Times. Spojily se tři odborové svazy, informují o situaci v Amazonu noviny Financial Times.

Amazon zažije stávku ve svém největším závodu v Itálii na „černý pátek“ poté, co odbory vyzvaly pracovníky, aby se mobilizovali kvůli vyšším mzdám a bonusům. Tři největší svazy CGIL, CISL a UIL podniknou akci v době, kdy roste debata ohledně Amazonu a jeho dopadu na trh práce, kritika kvůli jeho dopadům na lokální ekonomiku a politice mzdové deflace. Nemluvě o tom, že Amazon je také vyšetřován kvůli placení daní v Evropě.

Stávka naplánovaná na pátek se má odehrát v důležitém distribučním centru v Piacenze v severní Itálii, které v předvánočním období zaměstnává asi 4 000 lidí. Stávka je zaměřená na to, aby se maximálně narušil provoz firmy v zemi. Amazon udělal v Itálii velkou reklamu na „týden černého pátku“ se značnými slevami na elektroniku, ošacení či hračky.

Průměrný plat je asi 1 300 euro, pracovníci chtějí bonus, protože firmě se daří velmi dobře. Ale je tu i otázka práv pracovníku a klimatu. Amazon lidi zmáčkne a má na pracovníky velmi vysoké požadavky.

A jeden z pracovníků uvádí: „Mnoho mých kolegů, včetně těch mladých je zcela vyčerpáno vysokou intenzitou automatické linky a neustálou potřebou rychlosti. Proto je tu taková fluktuace pracovníků“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.