Evropské výdaje na infrastrukturu jsou na chronicky nízké úrovni

Financial Times. Zpráva Evropské investiční banky varuje: výdaje jsou na dvacetiletém minimu.

Evropské země ohrožují svou prosperitu tím, že příliš málo vydávají na digitální a dopravní infrastrukturu po letech chronických podinvestic, uvádí Evropská investiční banka ve své roční zprávě.

Banka uvádí, že investice firem se sice zotavují, ale vládní investice jsou na dvacetiletém minimu 2,7 % HDP.

Je potřeba dostat téma výdajů na infrastrukturu do politické agendy, vysvětlit, že je to dobré pro dlouhodobé zdraví ekonomiky.

Rozpadající se infrastrukturu neumožňuje firmám a lidem, aby využili své ekonomické příležitosti. Problém upadající infrastruktury se zdaleka netýká jen chudších regionů – Německo má jednu z nejhorších digitálních sítí v zemích OECD.

Ale i země, které byly zasaženy suverénní dluhovou krizí, jako Irsko či Španělsko, učinily hluboké škrty v investicích do infrastruktury.

Výdaje na infrastrukturu jsou o dvacet procent nižší než před krizí a rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími v Evropě se zvětšují.

Nejhůře je na tom dopravní infrastruktura, silice, mosty, železnice. Zpráva EIB proto volá po tom, aby veřejná infrastruktura byla hlavní prioritou na všech úrovních. 50 % výdajů tohoto typu se odehrává na místní úrovni.

Na předkrizovou úroveň se vrátily investice v soukromém sektoru a zdá se, že vzhledem k optimistickému vývoji, budou dále růst.

Pokles soukromých investic se očekává jen v Bulharsku a Řecku.

Největší obavou už není nedostatek peněz, či nejistota ohledně budoucnosti, ale nedostatek pracovníků. Téměř tři čtvrtiny pracovníky uvedly, že nemají pracovníky se správnými dovednosti. To se stalo nejčastější odpovědí ohledně překážek. Problém je obzvláště akutní v zemích jako je Polsko a ČR,  a také v zemích s nízkou nezaměstnaností jako je Německo a Rakousko.

Více než 60 % firem uvedlo, že tržní regulace byly velkými bariérami pro investice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.