Kvůli volebním podvodům je v Hondurasu zákaz vycházení

Financial Times.  Úřady v Hondurasu zavedly zákaz vycházení a daly bezpečnostním silám více pravomocí, aby se vypořádaly s násilnými protesty. Ty vypukly kvůli mnoha obviněním z volebních podvodů.

Ani týden o volbách nebyl vyhlášen vítěz. Příznivci opozičního kandidáta Salvadora Nasrelly uvádějí, že prezident Hernandez chce ukrást volby. Nasralla původně vedl, ale jeho náskok se minulý týden vypařil po podivných praktikách ve sčítacím centru.

Výsledek voleb tedy doprovázejí zpoždění a dramatický obratu u vedení opozičního vůdce Nasralla.

USA vyzvaly ke klidu a mexický prezident uvedl, že situace v Hondurasu je znepokojivá a že se jí přitom nevěnuje dost pozornosti. Zatím, když je spočteno přes 94 % lístků, to vypadá, že Hernandéz, který je spojencem USA a který usiluje o druhé období v úřadu, zvýšil poněkud svůj náskok.

V honduraském systému není druhé kolo. A stabilita Hondurasu je pro americké zájmy důležitá. Země je důležitým zdrojem migrantů, kteří směřují do USA, ale také místo pro pašování drog.

Znovu zvolení Hernandéze je velmi kontroverzní, protože se dostal k moci po puči proti prezidentovi Zelayovi. Očekávalo se, že Hernandéz snadno vyhraje, navzdory skandálům ve vládě a jeho autoritářskému vedení, a to především kvůli dramatickému snížení kriminality v zemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.