Les nad zlato. Hodnota lesa poráží akciový trh i zlaté bohatství

Ekonomové se pokusili v číslech vyjádřit neekonomický význam světových lesů. Jsou hodnotnější než kapitalizace světových akciových trhů i zlata, ale jsou ve stále větším ohrožení.

Lesní plochy naší planety mají hodnotu 150 bilionů dolarů. Spočetli to tak ekonomové firmy Boston Consulting Group. Hlavní není cena dřeva, ale jedinečná schopnost stromů, která je k nezaplacení, informuje Die Welt.

Poprvé se ekonomové pokusili vyčíslit, co stromy přinášejí naší planetě. A dostali se na 150 bilionů dolarů. Nicméně toto bohatství je ohroženo, jsou tu dva hlavní důvody, proč může do roku 2050 20-30 % jejich odhadované hodnoty zmizet.

Lesy se dnes už berou za faktor, jehož význam daleko přesahuje lesnictví. Odbourávání stresu patří k těm nejdůležitějším funkcím. Ekonomové BCG se nyní pokusili stanovit hodnotu lesní plochy.

Výsledkem studie, do níž mohl Die Welt nahlédnout, je hodnota lesa pro ekonomiku a společnost ve výši 150 bilionů dolarů. Aktuální kapitalizace akciových společností po celém světě je jen 87 bilionů dolarů. Všechno zlato, které kdy bylo vytěženo, má při současném rekordním kurzu, hodnotu 12 bilionů dolarů.

Tržní cena dřeva je přitom jen okrajový aspekt. Největší hodnotu má les díky své schopnosti regulovat světové klima. Jenže velká část jeho bohatství je nyní ohrožena.

Navzdory tomu, že jsou pro nás lesy životně důležité (ukládají CO2, udržují pestrost druhů, přispívají k čištění vody a vzduchu, díky nim mají miliony lidí obživu), jsou v ohrožení. Každou minutu zmizí plocha velká jako třicet fotbalových hřišť.

Regulace výkyvů klimatu je největší přínos lesa. Kdyby se snad člověk pokoušel nějak pomocí techniky tuto funkci nahradit, pokud by to vůbec šlo, pak by to stálo asi 135 bilionů dolarů, tvrdí BCG.

Ale BCG uvádí, že globální hodnota lesů do roku 2050 může poklesnout až o 30 %. Což je 45 bilionů dolarů. A pro srovnání: pokles blahobytu kvůli koronaviru byl stejnou společností spočten na maximálně 16 bilionů dolarů.

Požáry či kůrovec nejsou ale hlavními příčinami ubýtku. Hlavním důvodem je ničení ekosystémů kvůli stále se rozrůstajícímu lidskému osídlení a nekontrolovatelné rozšiřování zemědělských ploch. Druhé nebezpečí jsou rostoucí teploty. To jsou dva hlavní důvody odlesňování.

Poradci proto doporučují cílené zalesňování a podporu udržitelného zemědělství. Rovněž omezení spotřeby masa by mohlo pomoci. K hlavní problémům patří pěstování sóji, palmového oleje a hovězího masa. Realisticky lze udržet 20 % ohroženého hodnoty.

To je ovšem jen omezení poklesu hodnoty lesa. Pokud by se měla uchovat celá současná hodnota, pak je potřeba mimo jiné zasázet plochu větší než Austrálie a ještě více – přechod na 100 % udržitelné hospodaření.

Bez mezinárodní spolupráce to nepůjde, píše Die Welt. V Evropě je jen malá část lesů planety, je to asi jen 5 % globální plochy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.