Turecko má v Náhorním Karabachu destruktivní roli

Arménský prezident tvrdí, že Turecko v Náhorním Karabachu sleduje vlastní agendu, která „nemá nic společného“ s aspiracemi místního obyvatelstva.

Arménský prezident Armen Sarkisjan poskytl z hlavního města Jerevanu rozhovor televizní stanici France 24, zatímco konflikt mezi ázerbájdžánskými a arménskými ozbrojenými silami v oblasti Náhorního Karabachu si nadále žádá četné civilní oběti. Sarkisjan obviňuje Baku ze „zahájení války“ a z porušení dvou po sobě jdoucích příměří.

Na otázku redaktorky, zda by mělo Rusko v tomto konfliktu vojensky zasáhnout, Sarkisjan odpověděl: „Vůbec ne. To, co žádám, není zapojení Ruska nebo Íránu či další země a vytvoření z Arménie, Ázerbájdžánu a Kavkazu další Sýrii. Místo zapojení Ruska by se mělo hovořit o vyloučení Turecka, které zde má totálně destruktivní roli.“

17. října Sarkisjan pro Politico uvedl, že „akce Ankary na Kavkaze by mohly představovat hrozbu pro EU a požaduje od NATO odpovědi týkající se zapojení Turecka do války v Náhorním Karabachu, je připraven jet kvůli tomu do Bruselu.

„Pokud pojedu do Bruselu, chtěl bych hovořit s vedením NATO, proč dochází k této velmi podivné situaci, kdy je Turecko (člen NATO) zapojeno do války, která nemá s NATO nic společného.

Arménie obviňuje Turecko z vyslání stíhaček a syrských žoldáků do Ázerbájdžánu. Ankara to popřela, ačkoli několik zpráv v médiích dokumentovalo přítomnost syrských bojovníků a stíhaček F-16. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev uznal, že turecké F-16 jsou v zemi přítomny, ale tvrdil, že nebyly použity v bojích.

Sarkisjan uvedl, že byl také připraven cestovat do Paříže, Londýna a Berlína.

Arménský prezident chápe, že je Evropa zaneprázdněna mimo jiné koronavirem, ale podle něj by si měla Angela Merkelová uvědomit riziko vzniku „další Sýrie“ na Kavkaze. Mohlo by se také stát, že Turecko vytvoří v Evropě energetickou krizi (klíčová potrubí pro dodávky energie do EU procházejí blízko Náhorního Karabachu).

Pokud jde o Emmanuela Macrona, tak podle Sarkisjana „si je francouzský prezident vědom toho, že nestabilita na Kavkaze zasáhne větší region a poté to ovlivní západní Evropu. Turecká přítomnost v Ázerbájdžánu způsobí, že jižní Evropa a střední Asie budou závislé na Turecku a Turecko se ukáže jako regionální supervelmoc, a toho chce turecký prezident Erdoğan dosáhnout.“

Podcast pro Vás: Náhorní Karabach, nejnebezpečnější bod konfliktu v postsovětském prostoru

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Becker / MSC, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87188958

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.