NATO bude mít protisatelitní centrum

Organizace vidí vesmír jako pátý prostor konfliktu a chce posílit obranu svých satelitů. Má se jednat o Rusko a Čínu…

Posle úterních slov generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga založí NATO nové velící centrum v Německu, které se bude zabývat odvracením hrozeb pro satelitní infrastrukturu. Podle Stoltenberga „některé země – včetně Ruska a Číny – rozvíjejí protisatelitní systémy, které by mohly oslepit, deaktivovat nebo sestřelit satelity a vytvořit na orbitě nebezpečný odpad“. NATO musí zvýšit svoje znalosti o hrozbách v této oblasti a také zvýšit svoje schopnosti jednat a hrozby adresovat. O zřízení centra měli ve čtvrtek jednat ministři obrany členských zemí NATO.

NATO tímto krokem ukazuje na zvýšený zájem o tento typ hrozeb z vesmíru. V roce 2019 označila organizace vesmír za pátou oblast pro konflikt hned za zemí, mořem, vzduchem a kybernetickým prostorem.

Přibližně polovina z odhadovaných 2 000 satelitů, které v současné době obíhají kolem Země, vlastní země NATO. EU už investovala miliardy na vypuštění satelitů, které tvoří evropský systém Galileo a Copernicus.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.