Kuba bude mít domácí vakcínu

Ostrov také vyrábí vlastní zdravotnické vybavení, jako ventilátory nebo CT skenery.

Kuba má nejen vlastní vakcíny proti nemoci Covid-19, ale vyrábí také svoje vlastní ventilátory a CT skenery pro léčbu pacientů s nemocí Covid-19. Obojí je snahou o získání „technologické suverenity“ země v době pandemie.

Domácí výroba zdravotnického zařízení pomohla podle kubánských představitelů nejen ušetřit zemi peníze, ale hlavně dosáhnout nízkých čísel smrtnosti v souvislosti s nemocí. Podle Eduarda Martíneze, šéfa státní farmaceutické korporace BioCubaFarma, tak Kuba šetří miliony dolarů.

Kuba získala potenciál k výrobě domácího zařízení díky desítky let trvajícímu americkému embargu, které bylo ještě posíleno v době prezidenta Donalda Trumpa ve vztahu právě ke zdravotnickému vybavení.

Na Kubě byl v posledních dnech zaznamenán další rekord v počtu nemocných, 1051 nových případů za den. Celkem na 11 milionovém ostrově onemocnělo 75 tisíc lidí. Nemoci podlehlo 424 lidí.

V roce 2020 investovala Kuba celkem 100 milionů dolarů do boje s pandemií, což představuje zátěž pro kubánské hospodářství, které už pocítilo nedostatek běžného zboží jako jsou léky a potraviny.

Ostrov nyní testuje ve třetí fázi klinických testů domácí vakcínu proti koronaviru s názvem Suverenita 2., což představuje – jak Reuters přiznává – možnost velkého biofarmaceutického úspěchu. Podle slov Martinéze z BioCubaFarma jsou dosavadní výsledky uspokojivé a Kuba by tak mohla do konce roku dosáhnout imunity.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.