Bidenova zmatená politika vůči Rusku chce Moskvu znervóznit

Otázkou je, zda Biden už neztratil kontrolu nad „deep state“ v USA. Diplomacie mezi USA a Ruskem připomíná pantomimu.

Podle článku bývalého indického diplomata MK Bhadrakumara je smyslem „cikcakové“ politiky Joe Bidena vůči Rusku „Moskvu znervóznit“.  Bhadrakumar nevylučuje, že Biden ztratil kontrolu nad tzv. „deep state“ v USA.

V stěžejním projevu pro nástupu do funkce Biden prohlásil, že „Amerika a diplomacie jsou zpátky“. Nicméně to tak dnes nevypadá. Americká diplomacie vůči Rusku je v posledních týdnech matoucí a od 13. dubna doslova cikcak. USA nenápadně postrkují Kyjev k agresivitě v oblasti kontaktní linie na východní Ukrajině. Opakováním slov jako „neochvějný závazek Spojených států vůči svrchovanosti a územní celistvosti“ nebo „obavy z náhlého vojenského posilování Ruska“ Bidenova administrativa vytrvale zvyšuje vojenskou schopnost Ukrajiny provokovat Rusko, myslí si Bhadrakumar.

Na ruská varování se nebere ohled

USA dobře vědí, že Ukrajina se dotýká klíčových zájmů Ruska, kterých se Rusko nikdy nevzdá. Jednoduše řešeno, připojení Ukrajiny k NATO znamená, že se organizace ocitne na samé hranici Ruska. Oznámení Ukrajiny o chystaném společném vojenském cvičení s NATO tedy nebere ohled na ruská varování, že NATO a jeho jednotky na Ukrajině se rovnají ohrožení stability na ruské hranici.

9. dubna se objevily informace, že do Černého moře zamířily další americké válečné lodě. Uprostřed tohoto napjatého dění Biden zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podle vyjádření Kremlu projevil Biden zájem na interakci s Ruskem v oblasti důležitých témat (strategická stabilita a kontrola zbrojení, dohoda s Íránem, Afghánistán a klima). Podle Bílého domu navrhl Biden Putinovi společný summit.

Bidenova motivace je záhadou, protože 15. dubna vyhlásily USA novou sérií sankcí proti Rusku. Snad má Biden problém s pamětí, nebo byl v rozhovoru s Putinem zcela neupřímný. Je zajímavé, že Bidenův dekret se sankcemi proti Rusku obsahuje také předání pravomocí k případnému uvalování dalších sankcí ministerstvu zahraničí. Bhadrakumar píše, že tento postup budí dojem, že Biden nemá nad politikou vůči Rusku kontrolu a že tuto politiku řídí tzv. „deep state“.

Stabilní a předvídatelné?

Reakce Moskvy byla silná. Z ruského ministerstva zahraničí zazněla jasná slova varování, že nepřátelské kroky USA nebezpečně zvyšují úroveň konfrontace.

Během pár hodin pak Biden vystoupil před médii se smířlivým, zdálo se, vyjádřením vůči Rusku a Putinovi. Biden mluvil o nezájmu USA situaci eskalovat, USA si přejí „stabilní a předvídatelné“ vztahy s Ruskem. „Můj závěr je následující: tam, kde je to v zájmu Spojených států, bychom měli a budeme spolupracovat s Ruskem. Tam, kde se Rusko snaží porušit zájmy Spojených států, budeme reagovat“, prohlásil prezident USA. Rusko by se tedy mělo smířit se sankcemi a s myšlenkou selektivní spolupráce s USA. Není realistické, že Moskva bude dělat kompromisy ohledně svých stěžejních zájmů, takže tání mezi Moskvou a Washingtonem není ve hře.

Biden ovšem ví, že v řadě otázek Rusko potřebuje, takže nelze vyloučit pragmatický pracovní vztah a jistou míru uvolnění. A zároveň je mu jasné, že Rusko má zájem na uvolnění napjatých vztahů se Západem.

Bhadrakumar míní, že dnešní napětí by mohlo mít nepředvídatelné důsledky, ačkoliv prostor pro vzájemné působení existuje na obou stranách v již zmíněných otázkách strategické stability a kontroly zbrojení, dohody s Íránem, Afghánistánu a klimatu.

Ukrajinská otázka zůstane rozbuškou

Summit USA a Ruska nemůže přinést výsledky bez dostatečné přípravy a diskuse mezi oběma stranami, jenže současný stav neposkytuje prostor pro konstruktivní diplomacii. Rusko na sankce reagovalo zákazem vstupu na území Ruské federace pro některé americké představitele a vyhoštěním 10 diplomatů. USA reakci kritizovalo. Hájí totiž názor, že na uvalování sankcí mají výsadní právo USA.

Je otázkou, jak tato pantomima pod názvem „diplomacie“ bude pokračovat. V očekáváních je třeba držet se při zdi, myslí si bývalý indický diplomat. Je zřetelné, že Bidenova administrativa nemá zájem oddělit od sebe Rusko a Čínu. Místo toho Biden chce, aby se Rusko podřídilo americkým pravidlům a upřelo Číně strategické postavení.

Podvolí se Rusko, které se dovedlo postavit Napoleonovi i Hitlerovi? Ne, nikdy, odpovídá Bhadrakumar. Z toho důvodu bude ukrajinská otázka i nadále rozbuškou, která může kdykoliv vybuchnout a stát se tak tržnou ránou na těle ruského státu, které oslabí. To byla ostatně logika stojící za změnou režimu v Kyjevě v roce 2014, kterou připravili představitelé USA včele s Victorií Nulandovou.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.