Armin Laschet bude kandidovat na post spolkového kancléře

Kdo se stane na podzim německým kancléřem? Kandidáti se již rýsují…

Předseda CDU Armin Laschet se stal kandidátem Unie (CDU/CSU) na kancléře. Jeho konkurent, šéf CSU Markus Söder, svou žádost stáhl. Zároveň ujistil, že ze všech sil podpoří Lascheta ve volební kampani. Laschet bude na podzim bojovat proti Olafu Scholzovi (SPD) a Annaleně Baerbockové (Zelení).

Online hlasování vyznělo ve prospěch Lascheta (77,5 %), zatímco Söder obdržel pouze 22,5 %.

Zelená kancléřka?

Za stranu Zelených (Die Grünen) byla jako kandidátka na kancléřku navržena Annalena Baerbocková. Popularita Zelených v posledních letech vzrostla a v anketách je nyní strana jen o několik procentních bodů za CDU, protože stále více voličů se obrací k tématům souvisejícím s klimatem.

Baerbocková se narodila v roce 1980. Vystudovala London School of Economics, členkou strany je od roku 2005 a poslankyní Spolkového sněmu od roku 2013. Někteří komentátoři přirovnávají její styl a analytický přístup ke stylu stávající kancléřky Merkelové.

Zelení chtějí restrukturalizovat ekonomický model Německa do sociálně-ekologického systému. Co to znamená? Je zřejmé, že důraz je kladen na prosazování zelených technologií, ukončení výroby energie z uhlí do roku 2030 a zákaz automobilů se spalovacími motory na německých silnicích do roku 2030. To je ambiciózní vzhledem k tomu, že zbývá jen devět let.

Německý průmysl již bije na poplach: „Zelení chtějí jinou společnost,“ uvedlo Spolkové sdružení německého průmyslu (BDI – Bundesverband der Deutschen Industrie) ve svém prohlášení 19. března. „Restrukturalizace společnosti bude pro ekonomiku a samotnou společnost velmi nákladná, potřebovali bychom po pandemii pro Německo mnohem političtější přístup k růstu.“

Zelení dosáhli dobrého výsledku v letošních zemských volbách v Porýní-Falci a v Bádensku-Württembersku (psali jsme zde).

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinsky/Wikipedia

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.