Setkání Bidena s Scholzem: Dialog s Ruskem, ale připraveny jsou i sankce

Americký prezident Joe Biden přivítal 7. února ve Washingtonu německého kancléře Olafa Scholze. Hlavním tématem byla situace na rusko-ukrajinských hranicích.

„Společnou prací budeme nadále posilovat a prohlubovat naše spojenectví a rozsáhlé partnerství mezi Německem a Spojenými státy. Na prvním místě našeho programu byl samozřejmě náš jednotný přístup k odvrácení ruských hrozeb vůči Ukrajině a dlouhodobé zásady mezinárodního řádu založeného na pravidlech,“ sdělil na úvod tiskové konference Joe Biden.

Dále uvedl, že „Německo a Spojené státy spolu se spojenci a partnery úzce spolupracují na diplomatickém řešení této situace“. „Dali jasně najevo, že jsme připraveni pokračovat v jednáních s Ruskem v dobré víře. Německo bylo rovněž lídrem v prosazování deeskalace napětí a podpoře dialogu prostřednictvím normandského formátu. Pokud se však Rusko rozhodne pro další invazi na Ukrajinu, jsme společně připraveni a celé NATO je připraveno,“ dodal Biden.

Pokud by Rusko porušilo svrchovanost Ukrajiny a její územní celistvost, je vypracován silný balíček sankcí.

Biden: Čelíme výzvám v oblasti mezinárodního uspořádání

Na tiskové konferenci ze strany Bidena dále zaznělo: „Hovořili jsme [s Scholzem] o výzvách, kterým čelíme v oblasti mezinárodního uspořádání ze strany Číny, Ruska a dalších konkurentů, kteří usilují o neliberálnější budoucnost. Dohodli jsme se, že Německo a Spojené státy budou i nadále spolupracovat na zajištění toho, aby pravidla a zásady, jimiž se řídí nově vznikající technologie, směřovaly k podpoře svobody příležitostí, nikoli represe nebo autoritářství.

Znovu jsme také potvrdili náš závazek dokončit práci na integraci západního Balkánu do evropských institucí a konečně vytvořit celistvou, svobodnou a mírovou Evropu. Vzhledem k tomu, že Německo předsedá skupině G7, hovořili jsme také o tom, jak může tato forma využít přední světové demokracie k prosazování důkladné globální agendy – v oblasti globálních výzev, od ukončení pandemie po řešení změny klimatu.

Závěr je tedy následující: Německo a Spojené státy jsou blízkými přáteli a spolehlivými partnery, ať už jako spojenci v NATO, partneři v rámci Evropské unie, vedoucí představitelé skupin G7 a G20, nebo prostřednictvím našich silných dvoustranných vztahů, a můžeme se na sebe navzájem spolehnout.“

A se slovy „neexistuje otázka celosvětového významu, na které by Německo a Spojené státy nespolupracovaly a společně nevyvíjely a nezvyšovaly své úsilí“, předal Biden slovo německému kancléři Olafu Scholzovi.

Scholz: Společný postup spojenců, ale také využití diplomacie

„Jsme ve velmi obtížné situaci a je dobře, že jsme s Joem mohli diskutovat o tom, co je třeba v této obtížné situaci udělat. Samozřejmě, že na Ukrajině (proti Ukrajině) existuje vojenská hrozba, a k tomu nemůžeme mlčet. Vidíme počet ruských vojáků podél ukrajinských hranic, a to je vážná hrozba pro evropskou bezpečnost. A proto je důležité, abychom jednali společně, abychom stáli při sobě a abychom společně dělali, co je nezbytné,“ řekl na úvod svého proslovu Scholz.

A dále pokračoval: „Je důležité, aby všichni spojenci – USA a Německo, transatlantické partnerství mezi USA a Evropou, NATO – říkali totéž, mluvili jedním hlasem a postupovali společně. A my jsme se vyjádřili jasně: pokud by došlo k vojenské agresi proti Ukrajině, bude to mít za následek přísné důsledky, na kterých jsme se společně dohodli, přísné sankce, na kterých jsme společně pracovali. Rusko tedy zaplatí vysokou cenu. To je velmi jasný vzkaz, který všichni pochopili. A myslím, že toto poselství bylo opakovaně jasně vysloveno, takže i Rusko nyní toto poselství pochopilo.

Zároveň je důležité využít všech diplomatických prostředků, které máme k dispozici. A já jsem velmi rád za vaši velkou ochotu postupovat společně, zejména bilaterální rozhovory mezi USA a Ruskem a samozřejmě rozhovory, na kterých jsme se dohodli v rámci formátu NATO-Rusko. To je důležité i proto, že Rusko musí pochopit, že NATO stojí při sobě a že je připraveno. Po tolika letech nedošlo k žádným rozhovorům v tomto formátu. Je tedy dobrým znamením, že k nim nyní dochází. Samozřejmě, že tam vedeme kontroverzní debaty, ale je důležité, že spolu mluvíme. A totéž platí pro OBSE, kde musíme diskutovat o bezpečnosti v Evropě. To je také pokrok, jakkoli je to únavné. A zatím jsme nedospěli k žádným příliš zásadním závěrům, ale je dobré vidět, že tento formát nyní hraje určitou roli.

Totéž platí pro jednání mezi Ukrajinou, Ruskem, Francií a Německem – normandský formát. Tento formát máme, ale v posledních několika letech jsme ho nedokázali skutečně produktivně využít, takže jsme se k němu nyní vrátili. V tomto formátu vedeme tvrdé diskuse, což ukazuje, že existují cesty, které nás z této obtížné situace vyvedou.

Tyto dva přístupy, tedy jasná oznámení o sankcích, které budou přijaty v případě vojenské agrese, a zároveň zachování všech formátů dialogu, je podle mého názoru tou nejslibnější strategií. A to je to, co společně děláme, a v tomto přístupu stojíme bok po boku. Hovořili jsme také o mnoha dalších tématech, která jsou pro nás dnes důležitá, zejména pokud jde o předsednictví Spolkové republiky Německo ve skupině G7. Budeme úzce spolupracovat jako silné ekonomiky, silné demokracie. A proto máme také zvláštní mandát přispívat k soudržnosti na celém světě.“

Scholz závěrem zdůraznil zajštění očkování „nejen v bohatých zemích“ a také připomněl velké téma a tím je boj proti změně klimatu způsobené člověkem: „Jako průmyslově vyspělý stát k tomu můžeme významně přispět. Máme technologické a ekonomické možnosti a musíme je využít k tomu, abychom připravili situaci, kdy se budeme my i ostatní těšit z prosperity, aniž bychom poškozovali klima. To je velká výzva, kterou vidíme a která je pro nás velmi důležitá. Proto chceme na této strategii spolupracovat a využít klimatický klub podobně smýšlejících lidí a partnerů. Toto jsou některá z témat, o kterých jsme diskutovali. A osobní diskuse, kterou jsme vedli, opět ilustruje vynikající spolupráci mezi našimi zeměmi, silné pouto, které máme v rámci našeho transatlantického partnerství, a skutečnost, že se obě země mohou spolehnout jedna na druhou.“

Co s kontroverzním plynovodem?

Pokud jde o plynovod v Baltském moři, vyjádřil se Biden jasně: „Pokud tanky a vojáci opět překročí hranice Ukrajiny, žádný projekt Nord Stream 2 už nebude.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.