Dombrovskis: Povolení pro Severní proud 2 bylo pozastaveno, aby plynovod nebyl využit jako ruská zbraň

Podle eurokomisaře ví Evropská komise již od začátku, že rusko-německý plynovod není v souladu s energetickou politikou EU.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v pondělí (31. ledna) při návštěvě Kyjeva řekl, že certifikace rusko-německého projektu plynovodu Severního proudu 2 byla pozastavena, aby bylo jisté, že nebude použit jako zbraň.

Kontroverzní evropský energetický projekt Severní proud 2 je navržen ruským energetickým gigantem Gazprom ve spolupráci s německými a dalšími západními firmami (konkrétně Royal Dutch ShellE.ONOMVEngie), má zdvojnásobit množství zemního plynu dodávaného z Ruska do Německa a obchází tranzitní Ukrajinu.

Ruský vývoz komodit je nyní předmětem zkoumání na pozadí ruského hromadění vojáků na hranicích s Ukrajinou, které je součástí snah Ruska zastavit rozšiřování NATO. Rusko odmítá obvinění, že plánuje útok na Ukrajinu, a tvrdí, že na svém území může přesouvat vojáky, jak uzná za vhodné.

Podle Dombrovskise Evropská komise spustila šetření, zda společnost Gazprom jedná v souladu s tržními zásadami. „Žádný projekt týkající se dodávek plynu do Evropy by neměl být uveden do provozu na úkor Ukrajiny, která by ztratila přinejmenším část své pozice jako tranzitní země plynu,“ řekl Dombrovskis a dodal, že od začátku je Komisi jasné, že plynovod není v souladu s energetickou politikou EU.

Dombrovskis ještě řekl, že EU nyní zkoumá, zda Rusko svými rozmary ohledně smluv o dodávkách plynu neporušuje tržní zásady EU.

Plynovod Severní proud 2, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa, byl dokončen v září. Nyní čeká na povolení regulačních orgánů v Německu a EU.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.