USA zabily síťovou neutralitu

Aktuálně: Federální komise pro komunikace (USA) zrušila síťovou neutralitu. Internet už nebude veřejnou službou a rozhodnutí ohrozí volnou výměnu myšlenek, pomůže navýšit zisky telekomunikačních firem na úkor spotřebitelů.

Stalo se to, píše článek webu Futurism. Federální komise pro komunikace (FCC) zrušila síťovou neutralitu. Tedy regulaci, která zakazovalo poskytovatelům internetových sužeb blokovat určité služby, zpomalovat určité stránky, nebo na ně měnit přístup. Hlasování bylo těsné 3-2, členové komise se rozhodli odstranit regulaci, která vznikla za prezidenta Baracka Obamy a která neutralitu podporovala.

Hlasování ale také znamená filozofický posun: FCC už nepovažuje internet za veřejnou službu, takže se omezila schopnost komise ji dále regulovat.

Návrh podpořili tři komisaři za republikány navzdory vehementní opozici občanů a firem.

Generální prokurátor za New York uvedl, že povede žalobu, aby zničení síťové neutrality zastavil. Je to podle Erica Schneidermana rána všem těm, kterým záleží na otevřeném a volném internetu. Velké telekomunikační firmy dostaly od FCC vánoční dáreček tím, že jim dala komise další možnost jak navýšit zisky na úkor spotřebitelů. Je to další možnost pro internetové poskytovatele, aby kontrolovali, co uvidíme, co děláme a co říkáme online. To je velká hrozba pro volnou výměnu myšlenek, která z Internetu učinila hodnotné aktivum našeho demokratického procesu.

Také to bude znamenat, že internetoví poskytovatelé mohou účtovat spotřebitelům víc, aby se dostali na stránky jako je Facebook, či Twitter. Ale co je horší, znamená to, že je možné zvýhodnit určité názory nad jinými.

Podle Schneidermana šlo o zkorumpovaný proces, který není jen útokem na budoucnost internetu, je útokem na Newyorčany a na integritu každého amerického hlasu – budeme bojovat, dodal Schneiderman.

Podmínky pro občany, zakončuje web Futurism, se nezmění ze dne na den, už jen proto, že budou následovat žaloby. Ale budoucnost skutečně egalitářského internetu je vzdálenější, než byla včera.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.