Saúdská Arábie podpořila Trumpův návrh na vznik bezpečnostních zón v Jemenu a Sýrii

Reuters. Saúdský král Salmán v rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem podpořil Trumpovu iniciativu se zřízením bezpečných zón pro uprchlíky v Jemenu a v Sýrii, píše agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům.

Podle zdroje ze Saúdské Arábie se ve více než hodinovém rozhovoru mluvilo o dalším posilování strategické spolupráce obou zemí, včetně boje proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku. Podle všeho oba lídři také diskutovali roli Íránu s tím, že podle vyjádření Bílého domu, se shodli na nutnosti řešit „destabilizační regionální aktivity Íránu.“

Trumpův nápad telefonicky podpořil také korunní princ Mohamed bin Zajed Al Nahján z Abu Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Ruská média minulý týden informovala, že bezpečnostní zóny D. Trumpa nebyly projednány s ruskou stranou i přes to, že jejich myšlenka předpokládá vznik bezletových zón v Sýrii. Ruští experti v článku varovali, že bez konzultací s ruskou stranou se v této věci (tj. v případě bezletových zón) riskuje globální konflikt. V sobotním telefonickém rozhovoru Putina a Trumpa o nich nepadla zmínka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.