Rakouský guvernér centrální banky: bitcoin musí být zdaněn a regulován

Zpráva dne: Nejen rakouský centrální bankéř kritizuje kryptoměnu bitcoin za to, že je to nástroj pro praní špinavých peněz. Podle něj by tu měla platit jasná pravidla jako při každé transakci – tj. znát identitu těch, kdo v ní jsou zapojeni.

Ewald Nowotny, guvernér rakouské centrální banky, se zapojil do debaty o bitcoinu. Označil ho za nástroj pro praní špinavých peněz.

Nowotny se domnívá, že by pro tyto měny mělo platit to, co pro každou jinou finanční transakci: tedy odhalit identitu těch, kteří jsou v transakci zapojeni. Bitcoin podle něj vůbec není měna, proto je potřeba zavést na něj daň z přidané hodnoty.

Nowotny protestuje: „Není možné, že jsme se rozhodli netisknout už bankovky 500 euro, abychom tak bojovali proti praní špinavých peněz, zavedli jsme přísná pravidla na každé malé spoření a pak se díváme na to, jak lidé ve velké perou špinavé peníze po celém světě s bitcoinem.“

I další představitel Evropské centrální banky Benoit Coeure vyjádřil své obavy. Podle něj bitcoin není měna, je to spekulativní investice. Jsou zde rizika velkých kapitálových ztrát, čehož by si investoři měli být vědomi.

Nowotného obavy nejsou monetární, spíš se týkají ochrany investorů, vyhýbání se daním, praní špinavých peněz a financování zločinu.

Obavy centrálních bankéřů ale nejsou ničím novým. Bitcoin se vzpamatoval z vánočního šoku a směřuje opět k 15 000 dolarům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.