Socialistický kandidát na prezidenta Francie Hamon čelí stranické opozici

Reuters/Paříž. V socialistické straně France hrozí rozkol kvůli novému kandidátovi strany na prezidentský úřad Benoit Hamonovi, který zastává radikálnější levicové názory.

Rozkol tak může vzniknout kolem centristického Emmanuela Macrona, který je hlavním Hamonovým konkurentem uvnitř strany.

Hamon byl v neděli překvapivě nominován socialistickou stranou jako její kandidát na prezidenta s programem, který zahrnoval vedle legalizace marihuany rovněž zrušení dluhů mezi zeměmi Evropské unie a zavedení univerzálního příjmu pro všechny občany. Tato témata jsou pro stranu značně polarizující.

Ministr financí Michel Sapin, sám také socialista, už vyzval Hamona, aby se vrátil k centristické politice. Další dva politici strany Christophe Caresche a Gilles Savary, oba z pravého křídla socialistů, zveřejnili text v deníku Le Monde, ve kterém píší, že Hamona nemohou podpořit.

Prezidentský kandidát socialistů tak čelí hned po své nominaci problém ve straně.  Spojenci nepopulárního prezidenta Hollanda Michele Sapin a Marisol Tourainová se také vyjádřili, že by se Hamon měl nyní snažit o to přesvědčit svoje spolustraníky a nikoliv předpokládat, že se strana přizpůsobí jemu.

Podle posledních dat z 29. ledna by kandidátka za Národní frontu Marine Le Penová získala 25 %, zatímco její konzervativní konkurent Francois Fillon něco kolem 21-22 % hlasů. Hamonův konkurent Macron by skončil s 20 % podpory.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.