Jiří Rusnok: ČNB rozděluje své investiční portfolio v reakci na nárůst devizových rezerv

ČNB.   V rozhovoru na Vlogu České národní banky guvernér Jiří Rusnok upřesňoval, jak bude ČNB reagovat na to, že má rekordně vysoké devizové rezervy. Jiří Rusnok změnu objasnil takto:

Tato změna spočívá právě v tom, že máme dnes mnohonásobně – cca pětinásobně – větší devizové rezervy. To nám umožňuje v podstatě ten obrovský balík rozdělit tak, abychom spolehlivě zajistili dostatečné množství likvidních rezerv, které budeme používat pro nutné, řekněme bezpečné fungování z hlediska měnové politiky. Čili to bude ta část rezerv, která bude vysoce likvidní. Bude investována v podstatě pouze do dvou základních rezervních měn, to znamená do eur a dolarů. Druhá část vytvoří tzv. investiční tranši. Nazvali jsme obě části tranšemi. Investiční tranše se bude orientovat více na výnos, ne jenom na tu bezpečnost. Samozřejmě ale také bezpečnost tam hraje důležitou roli. U té druhé tranše se prodlouží investiční horizont a to nám samozřejmě umožní dosahovat větších výnosů, protože čím delší horizont, tím obvykle vyšší výnos a také možnost vyrovnat se lépe s určitými krátkodobými výkyvy na trhu. Rozdělení na dvě tranše jsme stanovili v podstatě podle metodiky, kterou nějakým způsobem zpracovává MMF. Ta metodika je primárně zaměřena na to, jaká je bezpečná velikost rezerv z toho měnověpolitického hlediska pro zemi našeho typu – středně velkou otevřenou ekonomiku. Čili my jsme si stanovili tu hranici, která nám dává komfortní velikost rezerv v té měnové tranši, v té likvidní tranši. Takže to bude řádově nějakých 45 %, řekněme, méně než 50 % celkového objemu, který máme. A ta druhá část – 55 % – bude v té investiční tranši.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.