Turecko tvrdě kritizuje německý sondovací dokument

ARD Tagesschau.  Kritika německých sondovacích rozhovorů a jejich výsledků z Turecka zaznívá velmi hlasitě. Turecký ministr pro evropskou integraci Ömer Çelik předhodil CDU/CSU a sociální demokracii, že téma přístupových vyjednávání a liberalizací víc nezohlednila. A turecká média volila tvrdá slova.

Çelik se domnívá, že v sondovacím dokumentu německé strany potvrdily tvrdý kurz vůči Turecku. V sondovacím dokumentu byl potvrzen současný kurz vůči Turecku a říká se v něm, že situace demokracie, vlády práva a lidských práv se v zemi zhoršila. Nebude tedy uzavřena žádná kapitola vyjednávání o přístupu země. A dokud Turecko nesplní nutné závazky, pak nedojde k liberalizaci víz, nebo k rozšíření celní unie.

Çelik tvrdí, že Turecko nadále usiluje o plné členství v EU, alternativní formy jako např. privilegované partnerství, nepřicházejí v úvahu. Çelik hovořil o „porakouštění“ Německa v této otázce.

Nová rakouská vláda si dala v koaliční smlouvě cíl ukončit jednání o přístupu Turecka k EU.

Gabriel, německý ministr zahraničí, nicméně uvedl, že v posledních týdnech bylo učiněno mnoho k odlehčení vztahů mezi oběma zeměmi.

Noviny v Turecku volily drastická slova. Například noviny Aksam napsaly k jednání německých stran: nepřátelství vůči Turecku ze strany nacistické koalice.

V tištěné verzi je uvedeno, že nepřátelství vůči Turecku je společný bod koalice, která může být sestavena po 110 dnech.

Podobně informovaly i noviny Vatan, napsaly, že „společným jmenovatelem je protivenství proti Turecku.“ Stanice TGRT hovořila o „svazu ze tří stran, které jsou nepřátelské vůči Turecku.“ A v novinách Miliyet se zase psalo, že „Německo ukázalo svou pravou tvář.“ 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.