Řecku se dostane uznání, ale ne další tranše peněz

Aktuálně: Řecko dostane pochvalu za svoje ekonomické reformy, ale nedostane další finanční tranše. Spornou otázkou v rámci euroskupiny je také úleva řeckého dluhu.

Ministři financí eurozóny pochválí poslední řecké kroky směřované ke zlepšení veřejných financí, ale také nedají Řecku vysvědčení o plném finančním zdraví, které Řecko chce, protože se chce vrátit na finanční trhy.

Předsedou euroskupiny se stal Portugalec Mario Centeno. Ministři financí potvrdí, že Atény zavedly většinu ze 113 ekonomických reforem, které je potřeba učinit za záchranný balíček ve výši 86 mld. euro. Aby Řecko získalo další tranši, je nutné zhodnocení v únoru, kde se bude kontrolovat, že jsou opatření dokončena. Řecko si naplánovalo prodej dluhopisů, snaží se získat zpět suverenitu nad svou ekonomickou politikou a ukončit závislost na věřitelích.

Centena ale čeká obtížnější rozhodování – tedy o úlevě dluhu pro zemi. Očekává se, že tato jednání by začala v březnu. Velká část eurozóny je proti snížení toho, co Řecko dluží, diskuse se zaměří na další opatření. Může to být například předání zisků z operací jiných centrálních bank, které se týkaly Řecka a z restrukturalizace dluhu. Úleva dluhu bude ale tématem pro investory. Další budou opatření eurozóny, aby se Řecko nedostalo znovu do problémů. Standardní procedura je pak hodnocení Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou, který probíhá dokud se neplatí tři čtvrtiny  „záchranného balíčku.“ Je ale pravděpodobné, že v případě Řecka, bude postup přísnější.

Tato opatření, jako například předběžná úvěrová linka, je nutno učinit, protože pro Řecko je velice obtížné spoléhat se jen na tržní financování, ledaže by dále spadla úroková sazba na řecký dluh. Jak úleva dluhu, tak předběžná úvěrová linka by mohly podpořit důvěru investorů, a tak snížit řecké náklady na půjčky. Vlády eurozóny se k úvěrové lince staví příznivě, ale řecká vláda ne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.