Německý ministr zahraničí vidí nové závody ve zbrojení

ARD Tageschau.   Pro německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela roztáčí nová americká doktrína jaderných zbraní „spirálu nových jaderných závodů ve zbrojení.“ Evropa je zase ohrožena, jako za časů studené války.

Sigmar Gabriel vytknul USA, že rozvojem nových taktických atomových zbraní dávají špatných signál. Domnívá se, že toto rozhodnutí ukazuje, že už je v pohybu spirála závodů ve zbrojení.

Náznaky, že Rusko se vyzbrojuje nejen konvenčně, ale i jaderně, jsou nepřehlédnutelné. Také v Asii vidíme tento postup, říká Gabriel. Podle něj je potřeba najít na tyto výzvy odpovědi s partnery a spojenci. Ale ty nemohou podle německého ministra zahraničí spočívat v tom, že se posílí jaderné vyzbrojování.

Rozvoj nových zbraní skrývá nebezpečí zbrojní spirály. A Evropa je zvláště ohrožena, jako za časů studené války. Proto právě v Evropě musí být zahájeny nové iniciativy ke kontrole zbrojení a odzbrojování. Místo nových zbraňových systémů potřebujeme nové iniciativy odzbrojení, zdůraznil Gabriel.

Dlouhodobý cíl má být svět bez jaderných zbraní. USA zveřejnily poprvé od roku 2010 novou jadernou strategii. Ministerstvo obrany označuje za hrozbu především Rusko a chce vyvíjet menší jaderné zbraně, které budou na útoky reagovat flexibilněji.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.