Mayová vyloučila celní unii s EU

ARD. Tagesschau.  Žádná celní unie, tolik řekla premiérka Theresa Mayová před novým kolem rozhovorů s vyjednavačem za EU Michelem Barnierem. Je to ústupek vůči poslancům, kteří zastávají tvrdý Brexit?

Mayová uvedla, že to není „jejich politika“ být v celní unii.

Média dlouho spekulovala o tom, že by se Velká Británie mohla ucházet o nějaké částečné členství. Tím by byl zaručen volný tok zboží mezi Velkou Británií a EU. Ve službách by si pak země zvolila vlastní uspořádání, tedy i uzavírání smluv o obchodu se třetími zeměmi.

Tím by se zabránilo také hraničním kontrolám mezi členem EU – Irskem a britským Severním Irskem. Což je jeden z nejbolavějších problémů, který s sebou přináší odchod z EU.

Mayová se dostala pod silný tlak tzv. zastánců tvrdého Brexitu. Objevily se i pověsti o „puči.“ Hovořilo se o týmu, který by vedl ministr zahraničí Boris Johnson.

Hlavní vyjednavač Barnier je očekáván v Londýně k jednání s Mayovou a britským vyjednavačem Davisem. Je to začátek dalšího kola jednání, které se povede v Bruselu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.