Severokorejský Kim pozval Muna do Pchjongjangu

Zpráva dne: Nastalo další uvolnění mezi Severem a Jihem Korejského poloostrova, když severokorejský Kim Čong un pozval svého jihokorejského kolegu na jednání do Pchjongjangu.

Uvolnění v korejském konfliktu: Kim pozval jihokorejského prezidenta Muna do Pchjongangu. Předtím se Mun již setkal v Soulu s Kimovou sestrou.

Kimova sestra, který se kvůli zimním Olympijským hrám nachází v Jižní Koreji, pozvala jihokorejského prezidenta z pověření svého bratra.

Tato situace je vnímána jako další uvolnění konfliktu.

Mun se o vyjednávání se Severní Koreou snaží již dlouho. Mun také vyzval Severní Koreu, aby se vážně pokoušela o dialog s USA. Jihokorejský lídr také přijal vysokou delegaci ze Severní Koreje. Návštěva Kimovy sestry je první případ, kdy se někdo z vládnoucí rodiny objevil v Jižní Koreji, a to od roku 1953, píše německá Tagesschau. Kimova sestra je zvláštní vyslankyní Severní Koreje při příležitosti zimních Olympijských her.

Severní Korea oznámila svou účast na sportovní slavnosti teprve před pár týdny. Tím se do konfliktu mezi oběma zeměmi, které se oficiálně nadále nacházejí ve stavu války, nastal pohyb.

USA vnímají kroky Pchjongjangu v souvislosti se zimními hrami s velkou skepsí. Vnímají diplomatickou iniciativu jako pokus Severní Koreje oslabit uvalené sankce a narušit svazek mezi Soulem a Washingtonem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.