Nová studie WHO: chudoba zkracuje život víc než obezita, vysoký tlak a alkoholismus

El Pais. Podle studie zveřejněné v medicínském časopise The Lancet a vypracované Světovou zdravotnickou organizací  a několika univerzitami způsobuje chudoba větší úmrtnost než obezita, vysoký tlak nebo alkoholismus. Může jen za o něco menší počet úmrtí jako sedavý životní styl.

Studie sledovala zdravotní situaci celkem 1,7 milionů lidí po celém světě. Studie zjistila, že sociální a ekonomické faktory mají silný vliv na chorobnost a předčasnou úmrtnost. Práce brala do úvahy také další faktory jako je obezita nebo kouření.

Podle poznatků studie „Nízký socioekonomická úroveň snižuje očekávanou délku života o více než 2 roky pro dospělé mezi 40 až 85 lety, vysoká konzumace alkoholu o půl roku, obezita o 0,7 roků, diabetes o 3,9 let, vysoký tlak o 1,6 let, sedavý životní styl o 2,4 let a nejvíce pak snižuje délku života kouření, a to o 4,8 let.“

Podle jednoho z výzkumníků se jasně ukazuje na základě vědeckého poznání a nikoliv ideologie, že „nerovnost zabíjí“.  Sociální a ekonomická situace by měla být faktorem při utváření zdravotní politiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.